Ordkrig om tillfälliga flyktingbostäder

"Dåligt, dumt, förvirrat" Ulf Kamne (MP) sammanfattar Alliansens nya förslag för att hitta lämpliga platser för temporära bostäder. Ändå ställer sig de rödgröna bakom idén

ANNONS
|

I maj börjar de första flyktingarna som kommunplacerats att komma till Göteborg. Bostadsbristen är akut. Det är kort sagt väldigt bråttom att få fram bostäder till nyanlända.

Kritiken har varit massiv mot de 12 utpekade platserna för temporära bostäder. Efter onsdagens möte i kommunstyrelsen var tonen hård mellan de rödgröna och borgerliga politikerna, trots att de ställt sig bakom samma förslag.

Läs också: Ilska efter flyktinmöte: "Det här var riggat"

- Det är något som skaver hos Alliansen när de måste hantera att människor blir upprörda. Då vill de gärna ta bort förslag. Nu har de ändå landat i ett mellanläge. Vi glada att de inte går hela SD-vägen ut, säger Ulf Kamne, byggnadsnämndens MP-ordförande.

ANNONS

Alliansen har föreslagit att fastighetskontoret och stadsdelsnämnderna ska leta efter fler platser för temporära bostäder. Sverigedemokraterna säger blankt nej till alla former av temporära bostäder för flyktingar och menar att Göteborg ska bryta mot bosättningslagen som trädde i kraft 1 mars.

De rödgröna menar att Alliansens förslag är ett tomt slag i luften.

- De föreslår saker som redan pågår eller som är meningslösa. Att titta på platser i utbyggnadsplaneringen kan man förstås göra, men det kommer inte att finnas särskilt många områden som passar in på den beskrivningen. Det verkar dumt att begränsa sig så. Det här är inte genomtänkt, säger Ulf Kamne.

Han anklagar allianspartierna för politiskt spel i frågan.

- De vill försöka få det att se ut som att det är deras förslag, trots att det är ett arbete som redan pågår. Det enda de vill är att vi ska rösta mot det så att de kan använda det mot oss.

När frågan om temporära bostäder var uppe i fastighetsnämnden blockerade de båda sidorna varandra och efter en votering bordlades ärendet av de rödgröna.

Var inte det också ett politiskt spel?

- Det kanske var oklokt, säger Ulf Kamne.

Anledningen till att de rödgröna ställer sig bakom yrkandet den här gången är, enligt Ulf Kamne att Alliansen tydligare står upp för ett fortsatt arbete med de 12 platserna samtidigt som man utökar sökradien. Han menar också att Alliansen tydligare i än i fastighetsnämnden ställer sig bakom tanken på att i första hand placera temporära bostäder i stadsdelar som hittills tagit emot få nyanlända.

ANNONS

Den aspekten menar Ann-Sofie Hermansson, ny gruppledare för S, är viktig.

- Det här är ett tillfälle att passa på att bryta segregationen. Ska man vara självkritisk har människor tidigare placerats där det då fanns lediga lägenheter och det spädde på segregationen.

Hon tycker inte att nyanlända ska placeras i stadsdelar som Hjällbo, Hammarkullen eller Bergsjön.

Jonas Ransgård (M) säger att Alliansen ställer sig bakom tanken på att de stadsdelar som hittills tagit emot få nyanlända är de som framför allt ska ta emot nu.

- Vår ståndpunkt är inte korrekt återgiven i det rödgröna yttrandet. Vi står bakom att platser företrädesvis ska söka i de stadsdelar där det är få eller inga flyktingar i dag. Men den överordnade uppgiften är att platserna ska fram.

Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) menar att SD:s hantering av frågan är ansvarslös och destruktiv.

- De frånsäger sig allt ansvar. Vi har en skyldighet att hjälpa människor, både lagstadgat och mänskligt. Som vanligt röstar de emot allting och har inga idéer. Det är skrämmande, säger David Lega.

- Oron ska vi ta på allvar men de piskar upp en stämning och har inga idéer om lösningar, säger Helene Odenjung.

Fakta: Bosättningslagen

ANNONS

1 mars trädde den nya lagen i kraft.

Syftet är att fördela flyktingar som fått uppehållstillstånd jämnar mellan kommunerna i Sverige.

De kommuner som har god arbetsmarknad, stor befolkning, lågt mottagande och förhållandevis få asylsökande kommer att få ta emot fler nyanlända.

I år kommer 880 personer att kommunplaceras i Göteborg.

Dessutom kommer 1500 ensamkommande till staden. Redan nu finns 500 som placerats i andra kommuner på grund av brist på platser. Dessa vill Göteborgs stad ta hem så att ansvariga socialsekreterare har lättare att följa upp ungdomarna.

Det finns inga sanktioner kopplade till bosättningslagen.

ANNONS