Ordförande SDN Angered: Förvaltningen mörkar inte medvetet

Ali Moeeni (S), ordförande i SDN Angered, tror inte att förvaltningen medvetet försökt dölja något för nämndens politiker. – Nej, då skulle man stå med byxorna nere när året är slut, säger han.

ANNONS
|

Tipset om att verksamhetsmålen i Angered skulle ha ändrats för att mörka hur det går inkom till Göteborgs stads visselblåsarfunktion och utreds nu vidare av stadsledningskontoret.

Konsultföretaget BDO, som granskar inkommande tips, menar att det inte är ovanligt att bedömningar ändras i efterhand.

Men företaget skriver i sin rekommendation att "om tjänstemän medvetet ger felaktiga uppgifter till nämnden, inte vill visa hur verkligheten ser ut och att problemet har lyfts i linjen av personer från olika håll i förvaltningen men utan resultat är det något som bör kontrolleras närmare."

Ali Moeeni menar att det är skillnad på en prognos och de faktiska rapporter som kommer att upprättas vid årets slut.

ANNONS

– Förvaltningsledningen tror att de prognoserna är korrekta. Det är deras förklaring till oss i nämnden. När det gäller en uppföljningsrapport så ska det baseras på ett tydligt och klart underlag som överensstämmer med verkligheten. När det gäller en prognos så handlar det mer om vad man tror. Vi gör skillnad på de här två sakerna, säger han.

Bra att frågan undersöks

Mejlväxlingen inom Angereds förvaltningsledning om att man är orolig att mötena med nämnden ska användas för att enskilda tjänstemän ska "lobba för" miljöarbetet och att man försökt få en tjänsteman att gå med på att ändra bedömningar men inte lyckats känner inte Ali Moeeni till. Därför är det bra att frågan undersöks, menar han.

– Vi har inte alla fakta på bordet just nu. Men frågan utreds nu av stadsledningskontoret för att få klarhet.

Att bedömningar från enskilda tjänstemän ändras menar Ali Moeeni kan bero på att chefer och ledningsgrupp har bättre koll på verksamhetens helhet.

– Jag har stor respekt för professionen och de som jobbar här och deras kunnande. Deras bedömning är också viktig. Jag säger inte att deras bedömningar är fel men de har kanske inte den övergripande bilden, säger Ali Moeeni.

I början av nästa år kommer Angered och de andra stadsdelarna att summera 2017 och följa upp arbetet i årsrapporter. Först då går det att säga hur väl målen uppnåtts. Det finns inget incitament för Rickard Ernebäck att mörka, enligt Ali Moeeni.

ANNONS

– Han har ett ansvar och måste leverera. Punkt slut. Då blir det väldigt konstigt om han skulle komma med ursäkter när året väl är slut. Det gagnar inte en direktör om han inte kan leverera.

ANNONS