Omid pressas att återvända till Afghanistan

Efter att asylansökan avslogs stod Omid mellan valet att överklaga eller att frivilligt åka tillbaka till Afghanistan – nu återvänder han för att få bidrag till sin mors operation.

ANNONS
|

Omid Ahmadi är en av de över tjugotusen ensamkommande asylsökande som kommit till Sverige från Afghanistan de senaste åren. Sedan asyllagen skärptes är han även en av dem som fått avslag på sin asylansökan. Men Omid kommer inte att försöka få sitt beslut överklagat. Istället tvingas han att åka tillbaka till Afghanistan eftersom familjen behöver pengar.

– Om jag självmant väljer att resa så kan jag ansöka om bidrag på 30 000 kronor som jag kan få på plats genom återetableringsstöd. Det är därför min far säger att jag måste åka, säger han.

International Organization for Migrants, IOM, är ett FN-organ med huvudkontor i Genève i Schweiz. De förvaltar bidraget som Sverige betalar till frivilligt återvändande flyktingar.

ANNONS

FN-organets kontor misstänktes för korruption

Men IOM-kontoret i Kabul har tidigare misstänkts för korruption av norska myndigheter efter att de undersökt hur pengahanteringen gått till i Kabul. På grund av det lämnade Norge samarbetet med IOM i staden. Svenska Migrationsverket använder fortfarande IOM i Kabul.

Omid och hans familj är hazarer, en minoritet med östasiatisk bakgrund som under flera år drabbats av förföljelser, både från talibaner och nu senast även IS som skapat sig mindre fästen i landet. Han föddes i regionen Daikundi, cirka 30 mil från huvudstaden Kabul. En av hans två storebröder var polis vilket ledde till dödshot från talibanerna i regionen.

Togs av iransk polis

Efter det flydde hans familj med hjälp utav människosmugglare till Iran när Omid var sju år. På vägen dit skadades hans mamma allvarligt då hon räddade en av sönerna från att bli överkörd av en lastbil. I stället körde lastbilen på henne. När de kom fram till Iran mötte de nya problem.

– I Iran måste du ha identitetspapper om du är över 15 år, vilket båda av mina storebröder var. De togs av polisen och sedan skickades de iväg av myndigheterna för att strida i Syrien. Jag har inte hört något från dem sedan dess. Polisen vägrar svara på frågor om vad som hänt, säger han.

ANNONS

När Omid var 15 togs även han av iransk polis.

– Polisen tog mina fingeravtryck och sa att nästa gång de tar mig så skickar de mig till Syrien, säger Omid. Då hjälpte min far mig att ta kontakt med människosmugglare som tog mig ut ur landet mot Europa.

Lång resa genom Europa

Resan tog flera månader och gick genom Turkiet, över Medelhavet och sedan delvis till fots innan han anlände till Göteborg för två år sedan.

– Jag placerades i HVB-hem och har fått flytta runt en del. En period bodde jag på gatan. Nu bor jag hos en volontär i Göteborg och går på gymnasiet i Kungälv.

I början av året fick Omid avslag på sin asylansökan. Han hade tidigare blivit åldersuppskriven med ett år och är i dag 19 enligt Migrationsverket, och kom hit när han var 17. Enligt honom själv är han ett år yngre, alltså nyss fyllda 18 år.

"Jag känner ingen i Afghanistan"

Samtidigt blev hans mor i Iran allt sämre. Skadan hon fick vid flykten från Afghanistan kräver en operation eftersom den aldrig läkt ordentligt. Men familjen har inte råd.

– För en månad sedan sa min far till mig att jag måste åka tillbaka till Afghanistan och söka bidraget så att pengarna kan användas till min mors operation.

ANNONS

Hur blir det att komma till Kabul?

– Jag vet inte. Jag känner ingen i Afghanistan. Men jag måste göra som pappa sagt.

I tisdags bokades resan till Kabul på ett möte hos Migrationsverket och planet lyfter på torsdagskvällen.Om Omid inte är med på planet registreras han som avvikande av gränspolisen.

GP har sökt ansvariga för IOM:s kontor i Kabul utan framgång.

ANNONS