Allt fler tillbus involverar mobiler enligt Västtrafik.
Allt fler tillbus involverar mobiler enligt Västtrafik.

Olyckstrend: Cyklister tittar i mobilen

ANNONS
|

Så sent som för en vecka sedan gick en gångtrafikant rakt ut framför en buss i centrala Göteborg. Enligt vittnesuppgifter till GP var den påkörde djupt försjunken i sin mobil när hen klev rätt ut i gatan.

Läs mer: Kvinna påkörd av spårvagn

Turligt nog omkom ingen i olyckan. Men det finns en trend med att alltfler cyklister och gångtrafikanter som råkar ut för olyckor i möte med kollektivtrafiken.

- När det gäller olyckor har vi en nedåtgående trend, det har vi haft under flera år. Men vi har sett en ökning av tillbud med cyklister och gångtrafikanter med mobiler, men vi har ingen statistik på det, säger Anders Larsson, trygghets- och säkerhetsansvarig på Västtrafik.

ANNONS

- Det är allt från cyklister som pratar och håller på med mobilen medan de cyklar, till gångtrafikanter som lyssnar på musik eller har stora kapuschonger och inte ser bussar och spårvagnar, säger Anders Larsson.

Sedan 2014 är det förbjudet för bilister att använda mobiltelefoner som kan påverka bilkörningen. Cyklister har inget sådant förbud.

Fram till augusti i år hade det inträffat totalt 36 olyckor i kollektivtrafiken, varav cirka åtta inbegrep personskada. Under hela 2014 inträffade 73 olyckor, varav 20 inbegrep personskada.

Jämförbara siffror från 2012 var 148 olyckor, med nära 80 personskador.

Fler sträckor med busskörfält uppges vara ett av skälen till att olycksstatistiken minskar.

Men Västtrafik konstaterar också att problemen när ouppmärksamma cyklister och gångtrafikanter tvingar bussar och spårvagnar att tvärbromsa, får man fallolyckor i fordonen i stället.

Och då är det oftast äldre personer som skadas.

ANNONS