Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Olika bilder av läget i Nordstan

Butiksanställda i Nordstan har vitt skilda uppfattningar om säkerheten i köpcentret. Många upplever inga problem alls – medan andra berättar om dagliga verbala trakasserier.

På Lekia i Femmanhusets bottenvåning jobbar Jasmin Karlsson och Alexander Petré på onsdagseftermiddagen. Klungor av ungdomar ser de främst uppe på Nordstadstorget. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag blir utsatt varje dag, konstaterar Jasmin Karlsson. De ropar efter mig eller pratar sinsemellan om vad de vill göra med mig. Fast när de pratar dari förstår jag och kan säga ifrån på persiska. "Har ni ingen skam i kroppen, jag är inget objekt" kan jag säga och då slutar de.

Pojkvännen hämtar

Hon har kompisar i andra butiker som blivit ofredade, berättar hon. Och när hon jobbar till klockan 20 då Nordstan stänger kommer hennes pojkvän för att följa henne hem.

Kollegan Alexander Petré känner sig inte heller bekväm med ungdomarna.

– Jag har ju rakad skalle och grön bomberjacka så det händer att jag tänker "En dag smäller det". De vet ju inte att jag inte är skinnskalle, jag har sjukdomen totalt håravfall.

Båda känner sig dock relativt trygga, Securitas lokal finns alldeles intill. Därför ser de ibland när vakterna gripit någon och tagit personen till lokalen.

Vakter ger trygghet

Även i andra butiker som GP besöker hänvisar man till att vakterna ger trygghet, personalen har larm att använda om något händer.

På Apoteksgruppen jobbar Dania Doroci och Isabella Yüksel. De beskriver att Nordstadstorget kan vara "kaotiskt" på kvällstid.

– Det kan stå hur många ungdomar som helst mitt på torget. De gör väl inget särskilt, hänger mest, kanske spelar musik, skriker och dansar men det känns ändå lite otryggt, berättar de.

Överdriven bild

De flesta GP talar med har dock en annan bild av läget i Nordstan. Flera tycker att problembilden som spridits på senare tid är överdriven. Helga Fornander på Interflora Fresh är en av dem.

– Ibland ser man Nordstans entré på löpsedeln och sedan visar det sig att bråket varit i stadsdelen Nordstan, inte härinne. Bilden blir snedvriden. Blir jag utsatt kan jag larma Securitas, men det har jag aldrig behövt göra, säger hon.

Amanda Carlsbogård på Body Shop är på samma linje.

– Det har förstorats till ett jättestort problem, men vi märker inte av den otryggheten. Det enda vi märker är att det är fler vakter här på kvällarna, säger hon.

"Man behöver inte vara rädd"

På Informationen på torget jobbar Sofia Hultin och Kristina Jeppsson. Deras bild är samstämmig: det är lugnt och de känner sig säkra eftersom de kan larma vakterna om något skulle hända.

– Visst ser man vilka som är här för att shoppa och vilka som bara hänger, säger Sofia Hultin.

Händer det något så är det gäng som bråkar sinsemellan, enligt Kristina Jeppson:

– Men som privatperson behöver man inte vara rädd att komma in hit, säger hon.

I en av Pressbyråbutikerna är Patrik Wahlfridsson köpman. Han tycker att bilden av problemen i Nordstan är överdriven.

– Ja, definitivt. Vi har en del snatterier, men det har vi haft i alla år. Och vi ser människor som bara vistas härinne för att komma in i värmen, även det har vi gjort i alla år, konstaterar han kort.

Mest läst