Elwin och mamma Jeanette Clark Schäring. FOTO: Privat
Elwin och mamma Jeanette Clark Schäring. FOTO: Privat

Okänd man lurade sig in i 11-årige Elwins lägenhet

En okänd man följde efter och lurade sig in i lägenheten när 11-årige Elwin kom hem från skolan igår. Mannen påstod sig känna Elwins pappa, och bad om vatten att dricka. Nu berättar hans mamma om skräckupplevelsen, och vill varna andra föräldrar. – "Du har varit inne i min garderob, nu får du faktiskt gå" sa Elwin till mannen. Trots att han var så rädd hade han mod nog att göra det, säger Jeanette Clark Schäring i Göteborg.

ANNONS
|

Det var på onsdagseftermiddagen som det hände. 11-årige Elwin kom från skolan, och när han stod utanför hemmet, ett flerfamiljshus i Kviberg, stod en okänd man där. Mannen ska ha frågat om Elwin var ensam hemma, och när han sa ja ville mannen följa med upp.

Mannen har försökt manipulera Elwin, berättar hans mamma Jeanette.

– Han sa till min son att han kände hans pappa. "Vad heter han då?" frågade Elwin, men mannen hade sagt att han inte mindes. Elwin kände på sig att han ljög, säger Jeanette.

Elwin försökte också krypa in genom dörren vid portgången så att mannen inte skulle hinna följa efter in. Men mannen tog sin inändå, berättar Jeanette, och tog sig utan tillåtelse in i lägenheten och badElwin om att få dricka vatten.

ANNONS

– Han sa till Elwin att gå in på toaletten och rengöra och fylla glasburkar med vatten, och jag tror att han agerade på överlevnadsinstinkt när han gjorde som han sa, säger Jeanette.

GP rapporterade igår att tidiga uppgifter till polisen gjortgällande att mannen skulle ha stängt in Elwin i badrummet. Snarare verkar det ha rört sigom en avledningsmanöver av gärningsmannen: under tiden som Elwin var inne i badrummet har mannen rivit runt i lägenheten, till synes på jakt efter något att stjäla. Samtidigt uppmanade mannen Edwin att fortsätta rengöra flaskorna och se till att vattnet var kallt, troligtvis för att få honom att inte lämna badrummet.När Elwin kom ut ur badrummet mötte han mannen, och Elwin kunde se att han varit inne i hans garderob.

– "Du har varit inne i min garderob, nu får du faktiskt gå" sa Elwin till mannen, som försvann. Elwin tror att han var i lägenheten sju-åtta minuter.

Elwin ringde sina föräldrar direkt när mannen gått.

– "Jag har blivit lurad" upprepade han, och var jätteledsen. Han hade ju varit så rädd.

Jeanette var samtidigt på väg till bostaden och kontaktade polisen. De utreder händelsen som ett ofredande, kunde GP rapportera igår.

Hur mår Elwin idag?

ANNONS

– Han är okej, han har känt att många, hans vänner och andra,har tagit det på allvar. Och att det har uppmärksammats att det var bra det han gjort, att han sa till mannen.

Nu vill Jeanette att andra föräldrar ska veta vad som har hänt.

– Jag hoppas det här uppmärksammas för att vi alla ska börja prata om det här, och att vi visar civilkurage och vågar blanda oss i. Vart är vi på väg om människor börjar följa efter barn för att stjäla? Samtidigt kan vi inte gå runt och tro att alla är onda. Vi måste starta den här diskussionen.

Jeanette beskriver sig själv som en extrem humanist.

– Jag vill att min son ska vara en medmänniska som ärartig mot andra. Samtidigt har jag sagt till honom att inte alla människor är trevliga och att han aldrig ska följa med någon och lita på sin intuition. Men det här hade jag inte trott skulle hända, att folk följer efter barn in i lägenheten, och jag har pratat med flera föräldrar som säger detsamma.

Balansgången med att inte skrämmas men att ändå varna är något som Jeanette hoppas man kan prata mer om efter händelsen.

– Elwin är lite blyg, men kan prata med alla, barn och vuxna. Och jag vill inte ta det ifrån honom genom att skrämma honom.

ANNONS
ANNONS