Kommunalrådet Helene Odenjung (L)
Kommunalrådet Helene Odenjung (L)

Odenjung (L): Föräldrarna borde kompenseras

Liberalernas kommunalråd Helene Odenjung tycker att en kompensation borde betalas ut från kommunen i de fall där förskolan inte klarar sitt uppdrag.

ANNONS
|

– Att föräldrar tvingas stanna hemma för att kommunen inte kan leverera något man har rätt till är upprörande, säger hon.

Hur ett kompensationssystem skulle se ut eller vilka summor det skulle handla om är svårt att säga, enligt Helene Odenjung. Men ett sådant system skulle kunna leda till verksamheten sporras extra för att lösa problemen med bemanning och sjukfrånvaro i förskolan, menar hon.

– Om man vet med sig att det kostar så har man ett incitament att göra mer från verksamheternas sida på både kort och lång sikt.

LÄS ÄVEN: Brist på förskolelärare - barnen uppmanas stanna hemma

ANNONS

Problemeninom förskolan har flera orsaker. Det är svårt att rekrytera behörig personal, vilket är ett problem som Göteborg delar med stora delar av övriga landet. Göteborg har också problem med höga sjuktal och en arbetsmiljö som fått personal att lämna förskolan. Till viss del skapades problemen när Göteborg kortade kön till förskolan, enligt Helene Odenjung.

– Det lider vi av fortfarande. Förskolan har varit ett rödgrönt sorgebarn länge. Vi hade långa köer och det löste man genom att knô in barn i barngrupperna. Det ser vi effekten av nu, säger hon.

Miljöpartisten Karin Pleijel, biträdande kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor, beskriver den nuvarande situationen i förskolan som "väldigt allvarlig" men menar också att man nu arbetar med åtgärder för att lösa situationen. Det kan till exempel handla om så kallade löpare, fastanställda vikarier som hoppar runt mellan olika förskolor beroende på var behovet finns.

LÄS ÄVEN: Akut brist på förskolevikarier i hela Göteborg

– Många stadsdelar gör detta. Det är ett steg framåt för att lösa den akuta delen när det gäller vikarier. På längre sikt måste vi skapa en bättre arbetsmiljö generellt. Både barn och personal behöver ha en trygg och lugn miljö att jobba i, säger hon.

ANNONS

Samtidigt står både förskolan och skolan inför en stor omdaning där ansvaret håller på att flyttas från stadsdelsnämnderna till centrala nämnder.

– Vi går ju mot en ny central organisation för förskolan och då kan vi skapa mer likvärdighet i staden, säger Karin Pleijel.

Den nya förskolenämnden tar över ansvaret i juli 2018. Nämnden leds av socialdemokraten Sofi Bringsoniou. Hon är också en av de föräldrar som fick sms från förskolan med uppmaning om att försöka hämta barn tidigare på grund av personalbristen.

– Det är inte roligt att få när man sitter fast på jobbet. Det här är något som vi som ny nämnd får ta tag i men det är inget lätt problem, säger hon.

Fakta: Centralisering av skolan och förskolan

  1. Liknande förändringar har redan genomförts i Stockholm och Malmö. Syftet med förändringen är att tydliggöra roller och ansvar för att skapa "en likvärdig skola av hög kvalitet", enligt de utredningar som genomförts.
  2. Det finns en bred politisk enighet bakom beslutet. Ansvaret kommer föras över från stadsdelnsnämnderna till centrala skol- och förskolenämnder 1/7 2018. De nya nämnderna kommer att ha de första mötena inom de närmaste veckorna.
ANNONS