Peter Währborg är läkaren, sociologen, trummisen och psykoterapeuten som ska krönikera om hälsa.
Peter Währborg är läkaren, sociologen, trummisen och psykoterapeuten som ska krönikera om hälsa.

... och här är den femte krönikören

ANNONS
|

Det hade sina problem att samla Namnsidans nya krönikörer. Och den dagen alla andra kunde var helt omöjlig för Peter Währborg, professor i beteendemedicin och stressforskare. Ja, "den enda dagen på året jag absolut inte kan" som han sa: Det handlade om älgjakt så klart.

– Jaga, grilla korv och berätta lagom sanna jakthistorier. Men i år sköt vi allt första dagen så det tog slut fort, berättar han när han tittar upp på GP några dagar senare.

Peter Währborg är väldigt bred till sin profession – sociolog från början, "då när man skulle förändra världen i slutet av 60-talet", sedan utbildad psykolog och psykoterapeut för att slutligen även bli läkare. Han blev hjärtläkare, kardiolog, "mera av en slump" efter att först varit mest intresserad av hjärnan.

ANNONS

– Ja, det är en lite brokig bana, konstaterar han, fördelen med att ha så många ämnen i bagaget är att det är lätt att få ett helikopterperspektiv.

Han tänker krönikera om hälsa, stress och påfrestningar i vardagen och också komma in på hälsoproblematik utifrån ett förortsperspektiv. Han har bland annat arbetat på Angereds närsjukhus och jobbat med PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. I dag arbetar han kliniskt med stresspatienter.

Han ser fram emot att skriva í GP och möta en lite annan läsekrets "än den jag är van vid".

– Det här ska bli väldigt roligt, tycker Peter Währborg när vi hämtar en kopp kaffe.

Han slår sig ned lite försiktigt – det är ledbandet i ena knäet som spökar.

– Det är så fånigt, jag gled med foten på dammsugarsladden när jag skulle sätta upp trumsetet.

Så får jag veta att han också är trummis i kardiologernas band på Sahlgrenska - Elchock.

Bred till professionen var det.

ANNONS