Enhetschefen Domino Kai talar vid invigningen av Romano center på Första Långgatan.
Enhetschefen Domino Kai talar vid invigningen av Romano center på Första Långgatan. Bild: Anna Svanberg

Nytt medborgarkontor för romer startas

Ett nytt medborgarkontor för romer ska ge hjälp och stöd i vardagen, och få oss att göra upp med 500 års svensk-romsk historia.

ANNONS
|

Redan 2015 beslutade kommunfullmäktige att Göteborg skulle ha ett romskt informations- och kunskapscenter. På torsdagen invigdes Romano center, ett nytt medborgarkontor för romer, beläget på Första Långgatan, som ska bli en mittpunkt för romska frågor i Göteborg.

Centret riktar sig mot romer som är bofasta i Sverige, och har två uppdrag: Att stödja och underlätta vardagen för romer, men också att informera och utbilda tjänstepersoner och politiker i Göteborgs stad.

– Det är inte för intet som fullmäktige tog beslutet, för det finns ett behov av en hemvist för de romska frågorna kommunalt. Vi har en dryg 500-årig svensk-romsk historia i landet. Trots de här fem seklerna släpar de flesta romer efter vad gäller rättigheter i praktiken, säger Domino Kai, enhetschef på Romano center.

ANNONS

Så märks diskrimineringen

På centret finns flera medarbetare som själva är romer och kan ge ett inifrånperspektiv vid utbildningarna. Tanken är också att andra personer ur minoriteten ska få berätta själva om hur det är att vara rom i Sverige i dag.

Enligt Domino Kai kan diskrimineringen märkas vid jobb- och bostadssökande. Han menar att rasistiska stereotyper lever kvar i det allmänna medvetandet.

Domino Kai, enhetschef vid Romano center.
Domino Kai, enhetschef vid Romano center. Bild: Anna Svanberg

– Jämför man med andra länder i Öst- och Centraleuropa så kan man säga tack och lov att vi inte är där, där det går till fysiskt våld och död för att du råkar vara rom. Men i Sverige har moraletiken sänkts.

– Skamtröskeln när det gäller romer finns inte. Varför rycker man bara på axlarna och tänker att ”ja, vi vet ju hur de är”. Känner de en rom? Oftast inte. Men ändå ”vet” majoriteten precis hur alla romer är. Man tänker inte att romer är individer utan ett kollektiv, säger han.

Hjälp med språket

Romer som besöker centret kan bland annat få hjälp med bostadssökande, skol-, arbets- och hälsofrågor.

– Vi kan hjälpa till att guida till rätt instanser, hjälpa till med översättning om någon inte förstår tillräckligt bra svenska. Vi följer med till vissa möten och till beslutsfattare om det inte finns tillräckligt med språkkompetens.

ANNONS

– Det vi inte kan göra är att ta de andra instansernas ansvar, det har vi inte mandat till. Men förstår man inte och inte blir betrodd, som en del uttrycker till oss att de inte blir, då stödjer vi personen eller familjerna så långt vi bara kan, säger Domino Kai.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS