Nytt förslag om gasklockan

ANNONS
|

I femton år har gasklockan i Gullbergsvass stått tom. Förslag har kommit och gått: utställningshall, klättringscentrum, dansscen, reklamplats i form av en colaburk.

Om två veckor går Martin Frank ut från Chalmers. Hans examensarbete handlar om gasklockan.

Varför då?

-Gasklockan är en profilbyggnad för Göteborg och det är ett kanonläge. Dessutom är det en diskussion som väcker en massa intresse.

Men varför riva byggnaden som ju är ett så känt landmärke?

-Den är tyvärr i för dåligt skick för att bevara. Det skulle kosta alldeles för mycket att renovera den i förhållande till vad man kan få ut om man istället bygger nytt. Men landmärket har ett stort värde. Därför skulle jag vilja att ett nytt hus ska påminna om gasklockan.

ANNONS

Lennart Widén på stadsbyggnadskontoret känner sig tveksam till resonemanget.

-Det är knepigt ... om det nu är landmärket som finns i många göteborgares medvetande man vill behålla, så blir det lite konstigt att riva och bygga nåt nytt som ska påminna om det.

För tillfället pågår inget arbete på stadsbyggnadskontoret för hur Gullbergsvass ska se ut.

Kontoret har däremot precis påbörjat en strategi för hur man ska hantera frågan om höga hus i Göteborg. Lennart Widén plockar fram ombyggnationen av vattentornet i Guldheden som ett bra sätt att förhålla sig till äldre, höga byggnader.

När det gäller gasklockan håller han dock med om att den är i uselt skick och troligen inte kan räddas. I Gullbergsvassområdet tycker han att ett tänkt resecentrum vid Bergslagsbanans gamla vita stationshus ska vara signaturbyggnaden.

-Den skulle binda ihop centrum och Gullbergsvass och vara regionens hjärta. En entré för staden.

Gasklockan

ANNONS