Arkivbilder.
Arkivbilder.

Nyfödda skickas hem samma dag

Sex till åtta timmar, sedan ska mamma och barn lämna BB. Från den 30 januari är tidig hemgång inte längre frivilligt för omföderskor. Men barnmorskan Mia Westlund i Amningshjälpen är kritisk.

ANNONS
|

Sahlgrenskas kriterier för tidig hemgång är: kvinnan ska vara omföderska, ha haft en normal graviditet och förlossning, både hon och barnet ska må bra. Då ska de lämna förlossningen efter sex-åtta timmar.

Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstetrik inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att förändringen är ett led i ett pågående arbete med BB-vården inom SU.

– Sedan ett år jobbar vi med det och tidig hemgång har ingått. Omföderskor eller förstföderskor som uppfyller våra kriterier har frivilligt kunna välja att gå hem tidigt och i stället få vård och stöd i öppenvården.

Har fallit väl ut

Förändringen har fallit väl ut, enligt Corinne Pedroletti.

– Vi har följt upp det här väldigt väl med barnmorskemottagningarna och barnläkarna. Vi har även undersökt vad kvinnorna, vad paren, säger. Deltagarna i frivilliggruppen har varit nöjda.

ANNONS

Den 30 januari blir tidig hemgång inte längre frivillig för omföderskan. Hon ska då vara undersökt av barnmorska, och barnet ska fått en barnläkarbedömning.

– Man skickas dock inte hem under natten om man fött under sen eftermiddag/kväll, då går man hem på morgonen, säger Corinne Pedroletti.

Återbesök och dygnet runt-telefon

När mamman och barnet lämnar BB har de med sig ett bokat återbesök på BB-mottagningen inom 48 timmar. Besöket är 45 minuter långt och de får träffa barnmorska och barnläkare. Kvinnan får dessutom telefonnumret till en barnmorska som hon kan ringa dygnet runt.

Är avsikten med det här att spara in pengar och vårdplatser?

– Vi jobbar med att förbättra BB-vården, och sjukvården överhuvudtaget går mot kortare slutenvårdstider. I frivilliggruppen har den genomsnittliga vårdtiden varit ett dygn.

Från 24 timmar ner till sex eller åtta – det är stor skillnad?

– Ja, det är stor skillnad. Men tidig hemgång har fallit väl ut. Personalen på BB-avdelningarna kan fokusera på de kvinnor och barn som behöver inneliggande vård. Och vi vill kunna erbjuda enkelrum för kvinna med partner, det kan vi inte alltid i dag.

Vad händer om en omföderska trots allt inte känner sig säker med att lämna BB?

– Är hon osäker redan under graviditeten bör hon ta upp det med sin barnmorska. Har hon fött sitt barn och mår bra men ändå känner sig orolig, då bör hon prata med oss. Vi vill föra en dialog, se hur vi kan göra en anpassning för att hjälpa till med tidig hemgång. Om det ändå inte går, då får hon ligga kvar. Men vi vet att det fungerar bra i de allra flesta fall, säger Corinne Pedroletti.

ANNONS

Fungerar bra - med hemgångsteam

Mia Westlund är barnmorska i Göteborg och sitter i styrelsen för Amningshjälpen, en ideell förening där hjälpmammor ger nyblivna mammor råd. Föreningens två facebookgrupper har över 20000 medlemmar.

Mia Westlund betonar att föreningen inte har någon officiell uppfattning om tidig hemgång. Men hon säger att hon vet att ämnet är väl beforskat.

– Forskningen har visat att tidig hemgång fungerat väldigt bra. Men då har det varit kopplat till ett hemgångsteam, alltså ett team från BB som gör hembesök, säger hon.

Andra dygnet viktigt

Att i stället få ett återbesök inom 48 timmar är ingen bra lösning, anser Mia Westlund. När amningen ska etableras behöver mor och barn lugn och ro, inte passa tider.

– Andra dygnet är särskilt viktigt för amningen. Då brukar barnet vilja suga hela tiden, det är en bra övning för både barnet och mamman vilket gör att mjölköverföringen i regel blir bättre dygn fyra.

Kan amningen vara stabiliserad efter sex timmar?

– Nej, det kan man inte säga. Barnet suger inte många gånger under de första timmarna.

Om mamman är lugn kan amningen ändå fungera, tror Mia Westlund. Men om hon känner sig stressad av det kommande återbesöket är det inte bra.

– Det är vansinne att behöva gå hem efter sex timmar och sedan vara tillbaka igen inom 48 timmar. Det tar ju några dagar bara att förstå vad det här barnet är för en liten filur. Med ett hemgångsteam hade det varit något helt annat, men att behöva flytta på en liten skör människa låter bara olyckligt, säger hon.

ANNONS

Ingen oro på bvc

Ann-Sofie Cavefors är barnhälsovårdsöverläkare i Göteborg och Södra Bohuslän, dit barnavårdscentralerna hör. Hon har inte hört någon oro från bvc-sköterskorna.

– Bara man försäkrar sig om att familjen känner sig säker, och att amningen fungerar, så tror jag att det här kan fungera bra. Men det kan också vara intressant att efter några månader undersöka hur det har gått, om det märks någon förändring på bvc, säger hon.

Så här gör andra sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås: Frivillighet, men man måste stanna i minst sex timmar. Inte många väljer att gå hem så tidigt.

Hallands sjukhus Varberg: Ingen tidsgräns, ingen stor efterfrågan på tidig hemgång. Vetenskaplig evidens och samförstånd med familjen får avgöra.

Hallands sjukhus Halmstad: Har jobbat aktivt med tidig hemgång sedan 1994. Då betydde tidigt 72 timmar, i dag gäller 6-48 timmar.

Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan: omföderskor utan komplikationer går hem efter en natt, förstagångsföderskor efter två.

Lite statistik

Förlossningen i Halmstad samlade statistik över vårdtiden under 2016.

Upp till 12 timmar: 4,8 procent av kvinnorna

12-24 timmar: 14,3

24-48 timmar: 23,3

(Källa: chefer för enheter, avdelningar och kommunikation på respektive sjukhus)

ANNONS