Nya lucian får många ansikten

Förra året var Göteborg utan egen lucia. När traditionen nu återuppstår har utseende- och personfixering skrotats. – Alla elever som vill kan vara lucia, säger Brita Lindgren, producent.

ANNONS
|

För två år sedan släppte Göteborgs-Posten ansvaret för stadens lucia. Nu återuppstår firandet i ny regi.

– Vi är den största kommunala musikskolan i Göteborg, det kändes självklart att vi skulle ta över, säger Camilla Liljeroth, initiativtagare till det återupprättade luciafirandet och rektor för musikprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet .

Den 30 november inviger Hvitfeldtskas musiktreor Julstaden på Götaplatsen, veckorna efter framträder luciatruppen på en mängd olika platser.

Kayla Pimentel är en av det 60-talet musikelever som deltar i produktionen.

– Jag kommer från Bergsjön där det bor många som inte firar jul. Lucia är speciellt eftersom inte har något med religion att göra och därför inkluderar alla.

ANNONS

Hon får medhåll från musikläraren Brita Lindgren som är producent för uppsättningen.

– För mig är lucia en symbol för gemenskap, ljus och framtidstro. Det hoppas jag att vi kommer förmedla, säger hon.

Från och med nästa vecka ägnar sig musiktreorna helt åt luciarepetitioner, men de traditionella låtarna sitter i benmärgen sedan gammalt.

– Eleverna har anordnat luciatåg tidigare, så musiken kan de utan och innan, säger Brita Lindgren och dirigerar igång ett 30-tal elever framför sig i tre stämmor.

Alla elever får bära ljuskronan

Någon nytolkning av sångerna är inte att vänta, inte heller personfokus på en enda lucia. Istället kommer alla elever som önskar få möjlighet att bära ljuskronan vid något konserttillfälle.

– Det hade känts jättekonstigt och förlegat att välja ut den vackraste till lucia, säger Dina Grundberg.

Klasskompisen Isabella Rocha Zwicker håller med.

– Ja verkligen, alla har ju dessutom olika syn på vad som är vackert, säger hon.

– Under de sista åren fick man rösta utifrån luciornas röster, det är ju iallafall bättre än att rösta på någons utseende, tillägger Maja Bredegård.

Luciakonserterna drar in en hel del pengar, både till klassens egen kassa och till välgörenhet.

– Vi ska åka på klassresa till Prag. Överskottet skänker vi till Drottning Silvias barnsjukhus och Malalas fond, berättar eleven Patricia Palenskis.

ANNONS

Fakta: Lucia i ny regi

  1. I år tar Hvitfeldtskas musiktreor över Göteborgs lucia och inviger Julstaden på Götaplatsen den 30 november.
  2. Den 12 december sjunger luciatåget i Nordstan och på själva luciadagen den 13 december anordnas två större luciakonserter på Chalmers.
  3. Dessutom planeras en rad framträdanden på bland annat landshövdingens kontor, Göteborgs energi och en mängd äldreboenden.
ANNONS