Ny teknik kan slå ut trygghetslarm

ANNONS
|

En händelse som inträffade nyligen: En ung funktionshindrad kvinna kunde varken larma eller ringa - hennes telefon, som var kopplad via internet, fungerade inte vid strömavbrott. Först när anhöriga slog larm om att de inte fick kontakt med henne upptäcktes felet.

- Som tur var gällde det inget akut, säger Maritha Myhrborg, enhetschef på Trygghetsjouren Linnéstaden, som tar emot trygghetslarm från fem stadsdelar i Göteborg.

Flera orsaker till problemen

Men fallet är långt ifrån unikt. Länsstyrelsen i Västra Götaland är en av många i landet som rapporterat om problem med trygghetslarm i kombination med ny teknik.

I information som gått ut till kommunerna pekar Socialstyrelsen på flera orsaker till att larmen inte alltid fungerar. De flesta problemen uppstår när innehavaren av trygghetslarm byter telefonoperatör.

ANNONS

- I synnerhet om det rör sig om IP-telefoni, säger Helena Axestam, utredare på Socialstyrelsen.

Hon poängterar att det är omöjligt att säga säkert vilken teknisk lösning som alltid fungerar, och vilken som aldrig gör det.

Exempel på andra faktorer som gör larmen mindre säkra är om flera typer av larm finns installerade eller om basenheten till en bärbar telefon placeras i närheten av larmets basenhet.

- Det är viktigt att det går ut information till den som använder trygghetslarmet, säger Helena Axestam.

Det finns runt 10 000 personer med trygghetslarm i Göteborg. För att överblicka hur stadsdelarna har lagt upp arbetet med trygghetslarm och vilken teknik som används gör kommunen en inventering under våren.

- Så vitt vi vet fungerar det för alla som har trygghetstelefon i dag. Men det kan hända att någon byter telefonoperatör utan att vi vet om det, säger Gunnel Mårtensson, planeringsledare på stadskansliet.

Det finns sedan tidigare riktlinjer för vilken typ av telefoni som fungerar bäst ihop med trygghetslarmen.

- De larm vi har fungerar inte kvalitetssäkrat med något annat än den fasta telefonin, säger Gunnel Mårtensson.

I nybyggda hus finns inte alltid telefonledningar som gör det möjligt att installera fast telefon. I övergången mellan gammal och ny teknik jobbar leverantörer av trygghetslarm för att hitta en säker lösning.

ANNONS

Hoppas på ny typ av larm

Olof Göransson, ansvarig på företaget Telenta i Göteborg, hoppas på en typ av trygghetstelefon som ringer upp via mobilnätet om det uppstår problem med internet.

- Det skulle kunna ge en lika hög säkerhet som en analog telefon, spår han.

Säkerheten i fara

Källa:
ANNONS