Ny teknik ger ökad hållbarhet

ANNONS
|

När man köper juice är den ofta pastöriserad - upphettad - för att döda mikroorganismer, mögel och bakterier. Det känns också på smaken.

Saligus utsätter i stället den färskpressade juicen för elektrisk spänning under någon tusendels sekund. Metoden förlänger hållbarheten två till tre gånger utan att smaken påverkas märkbart. Andra flytande livsmedel kan behandlas på samma sätt.

Tekniken har 40 år på nacken, men tidigare har ingen lyckats använda den i ett kontrollerat produktionsflöde, enligt Saligus vd Christoffer Rappe.

- På så sätt är det lite av en uppförsbacke för oss. Men alla vet att tekniken har stor potential och vårt patent är lösningen på hur processen skall kontrolleras.

ANNONS

Nu har Saligus fått nytt utvecklingskapital. Creandum, som förvaltar pengar från Sjätte AP-fonden och Skandia, går in med 3,75 miljoner kronor. Lika mycket satsas av Leif Kristenssons bolag K-Svets Ventures. Kristensson är privat affärsängel från Tjörn.

Ytterligare en miljon satsas av bolagets grundare. Pengarna skall ge Saligus luft under vingarna i språnget ut på marknaden. Det handlar om att ta fram en maskin som håller för kommersiellt bruk, och förhoppningsvis skriva kontrakt med någon av världens stora livsmedelstillverkare någon gång under nästa år.

- Intresset är stort. Det finns en trend att konsumenterna vill ha produkter som smakar färskt trots att de har transporterats lång väg, säger Christoffer Rappe.

Han framhåller Saligus som ett skolexempel på hur Göteborgs innovationssystem kan fungera. Patentet är framtaget av Martin Lindgren som är doktor i elektromagnetism och forskare vid SIK - Institutet för livsmedel och bioteknik.

Hösten 2003 fick Christoffer Rappe och kurskamraten Ola Rynge det i sin hand som en del i utbildningen på Chalmers entreprenörsskola.

Sedan har projektet drivits vidare i Chalmers Innovations lokaler, med hjälp av pengar från högskolans eget investmentbolag och Teknikbrostiftelsen.

ANNONS