Ny strid om sextimmarsdag

ANNONS
|

Försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende hann inte mycket mer än avslutats förrän det är dags för nästa politiska strid i frågan. Tidigare i år fattade kretslopp och vatten ett inriktningsbeslut att testa förkortad arbetstid. Nämndens ordförande Jöran Fagerlund (V) säger att tanken är att inleda försök under andra halvan av 2017.

– Vi följer de ambitioner som står i kommunens budget om att stadens anställda ska ha en hälsosam balans mellan arbete och fritid, och att sänkt arbetstid är en viktig del i det.

Tanken är att försöket ska omfatta delar av verksamheten och just nu ser man över var och hur det är bäst att genomföra. Jöran Fagerlund säger att det till exempel kan vara så att det går att ha längre öppettider eller använda apparater på ett mer effektivt sätt med skiftarbete.

ANNONS

– Vi vet ju också att det är hög konkurrens om vissa av våra personalgrupper nu när det ska byggas mycket i staden. Kortare arbetstid kan vara ett sätt att attrahera personal, utan att höja lönerna.

Arbetstidsförkortning har varit het politisk fråga i Göteborg de senaste åren. Det försök som gjordes på Svartedalens äldreboende – och som fick enorm uppmärksamhet både i Sverige och internationellt – motiverades i första hand med att man ville komma tillrätta med tung arbetsmiljö och höga sjuktal.

Moderaterna har hela tiden varit emot försöken, som de sett som ett dyrt och dåligt sätt att komma tillrätta med strukturella problem. Både M-kommunalrådet Maria Rydén och Liberalernas Helene Odenjung ifrågasätter i var sin interpellation planerna på försök inom kretslopp och vatten.

– Jag ser inga indikationer på att det skulle vara problem med höga sjuktal inom den verksamheten. Jag ser bara kopplingen att det sitter en vänsterpartist som ordförande i nämnden – och att de driver på i den här frågan, säger Maria Rydén.

Hon säger att staden inte har råd med dyra experiment som ger liten nytta – och jämför med försöket på Svartedalens äldreboende.

– Staden sköt till 10 miljoner kronor. Jag ser inte den fantastiska effekten man vill påskina – sjukskrivningar sjönk med 0,6 procent.

ANNONS

Jöran Fagerlund är inte särskilt bekymrad över att M och L tycker att det är en dålig idé med sextimmarsdag.

– Deras partier har varit emot att minska arbetstiden sedan 1800-talet, och de har haft fel varje gång, säger han.

Helene Odenjung (L) skriver i sin interpellation till Jöran Fagerlund att stadens grunduppdrag är effektivt resursutnyttjande och påminner om att Västra Hisingen tvingades ta pengar ur sitt egna kapital när försöket på Svartedalen skulle förlängas. Hon ställer frågan hur kretslopp och vatten ska finansiera sitt försök.

Jöran Fagerlund säger att man fortfarande håller på att titta på vilket upplägg man ska ha. Han kommer att ha ett svar färdigt till dess interpellationen ska besvaras i fullmäktige.

– Det finns centrala medel att söka, om vi behöver det. Det kan också bli så att arbetstidsförkortningen gör verksamheten mer effektivt, så att det blir självfinansierande, säger han.

ANNONS