Ny mottagning för barn i Angered

ANNONS
|

I dag bedrivs verksamheten på Barnsjukhuset men med den nya enheten inom Barn - och ungdomsspecialistcentrum i Angered får barnen både närmare till vården och i en lugnare omgivning.

Hewa Ahmed är pappa till sjuåriga Dawen som har drabbats av sjukdomen, en sjukdom som är vanlig i Medelhavsområdet men mycket ovanlig i Sverige.

- Det är oerhört bra att kunna ha den här vården så nära. Det har inte varit något fel på sjukvården på Barnsjukhuset utan den har fungerat utmärkt men vi får närmare till kontroller och behandlingar i och med att Angereds sjukhus kan ta hand om patienterna. Vi får gå på kontroller och sedan görs en blodtransfusion var tredje vecka på vår dotter.

ANNONS

Den nya dagsjukvårdsenheten är alltså den första inom ramen för Angereds sjukhus men det skall komma flera. Det är resultatet av ett nära samarbete med barnsjukhuset.

- Vi samarbetar om den här vården, säger Lars Gelander verksamhetschef vid Barn och ungdomsspecialistcentrum i Angered. Det här innebär en ökad tillgänglighet för denna grupp patienter som är liten men som kräver kontinuerlig vård. Barn och unga är ett prioriterat område på Angereds Närsjukhus vilket gör att den här satsningen ligger rätt. Barnen får kontakt med samma personal hela tiden och vi kan erbjuda en bra vårdkvalité.

Man räknar med att det finns 30-talet barn i Göteborg som har diagnosen Talassemi. Lars Gelander berättar att sjukdomen är extremt ovanlig i Sverige men vanligare bland personer födda i Medelhavsområdet, Mellanöstern, Indien och Sydostasien. Sjukdomen påverkar de röda blodkropparna och innebär att patienterna behöver regelbundna blodtransfusioner.

- Sjukdomen är ärftlig men en vuxen kan bära på sjukdomen utan att den bryter ut. Vanligt är däremot att om två föräldrar bär sjukdomen bryter den ut hos deras barn tidigt, säger Lars Gelander. Sjukdomen är kronisk.

ANNONS