Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Intraservice ordförande Tord Karlsson (S) tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och partikamraten Jonas Attenius. Bild: Adam Ihse

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny kritik mot intraservice

Nämnden för intraservice fick ny, hård kritik när kommunfullmäktige debatterade informationssäkerhet.

Stadsrevisionen har granskat hur Göteborgs stad sköter informationssäkerhetsarbetet. De granskade förvaltningarna har brister – men kanske minst lika allvarligt: granskningen har inte gått att genomföra fullt ut, eftersom alla förvaltningar inte gjort sin del av arbetet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Upprepade påstötningar

– Trots upprepade påstötningar har intraservice inte lämnat ut de efterfrågade uppgifterna, konstaterade stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M).

Stadsrevisionen har långtgående befogenheter vad gäller att samla in och hantera uppgifter från de kommunala nämnderna och förvaltningarna. Till och med sekretessbelagda uppgifter ska lämnas ut. Och de ska lämnas ut skyndsamt.

Och att just intraservice – och under hösten fick kritik av revisionen med anledning av vidlyftiga resor – än en gång hamnar i fokus i en revisionsrapport väckte irritation hur flera ledamöter.

– Det är allvarligt när intraservice inte svarar trots stadsrevisionens upprepade gånger krävt svar. Ska man uttrycka det snällt kan man säga att det finns förbättringspotiential. Ska man tala klarspråk har vi ett rejält problem där, sa David Lega (KD).

Ett misstag

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) konstaterade att det är en självklarhet att alla ska lämna de efterfrågade uppgifterna.

– Här har vi en läxa att göra.

Tord Karlsson (S) är ordförande i nämnden för intraservice. Han sa att det berodde på ett misstag att uppgifterna inte lämnats ut: stadsrevisionen hade haft kontakt med en enskild medarbetare, en inhyrd konsult och att denne inte lämnat ut det efterfrågade materialet visste inte ledningen.

– När det kom till ledningens kännedom var det redan för sent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.