F d trädgårdsmästarbostaden. Vita Villan från sent 1800-tal är i det närmaste färdigrenoverad inför förskolestarten senare i höst. Här kommer drygt 20 barn vistas dagtid med hela Slottsskogen som sin lekplats.
F d trädgårdsmästarbostaden. Vita Villan från sent 1800-tal är i det närmaste färdigrenoverad inför förskolestarten senare i höst. Här kommer drygt 20 barn vistas dagtid med hela Slottsskogen som sin lekplats.

Ny förskola får största lekplatsen

ANNONS
|

Senare i höst är det dags för inflyttning. Vita Villan har byggts om så att den har rum för 23 förskolebarn, som kommer från Majorna/Linnés upptagningsområde. Och så personal såklart.

Vita Villan ligger mittemot pingvinernas damm i backen som leder förbi sälarna. Ett nytt staket omgärdar en mindre gård på husets baksida, men den är mest till för att barnen ska hålla sig på plats när man har öppnat dörren. Villan förvaltas framöver av Lokalförvaltningen och gården har arrendeavtal med Slottsskogen.

Det är ett och ett halvt år sedan Slottsskogschefen Per Åberg och djurparksföreståndaren Katrin Hansson flyttade ut ur huset. Villan var omotiverat stor för två personer och den trädgårdsservering som planerades i bottenplanet blev aldrig av.

ANNONS

– Det var mest slumpen som ledde till förskola. Vi halkade in på det spåret när vi höll på med ombyggnaden av Plikta. Den behövde bemannas av folk från Majorna/Linné. Det ena gav det andra, säger Per Åberg, som numera sitter med övrig personal vid Ekonomigården ett stenkast därifrån.

Byggd tidigt 1880-tal

Det är projektledare Bengt-Åke Sjödin på Lokalförvaltningen som lett ombyggnaden av Vita Villan, byggd i tidigt 1880-tal.

– Fasaden är sig lik och även inomhus har vi försökt behålla rummen som de en gång var. Vi har tagit hänsyn till det gamla huset som är över hundra år gammalt, säger Sjödin.

Huset var en gång bostad till stadsträdgårdsmästaren, bland annat Anders Eriksson med familj i början av 1900-talet. Fönstren är restaurerade och innanför kommer det upp extra energiglas. Fasaden är original och huset är isolerat inifrån. Nya ljuddämpande material som skivor i tak och mattor på golven har tillkommit. En toalett för funktionshindrade har byggts medan övriga hygienutrymmen är renoverade.

– Det finns bara ett tillagningskök, då maten kommer dit färdiglagad. I övervåningen finns det personalutrymmen och pentry. Det är inte meningen att barnen ska vara däruppe, säger Sjödin.

Start i höst

ANNONS

Förskolan, som ska heta Säldammsbacken, är planerad att starta senare i höst efter slutbesiktning och bland annat internetuppkoppling i lokalerna. Förskolan kommer att ha naturprofil, vilket betyder samarbete med Slottsskogens pedagoger och de egna förskollärarna. Det blir dock inget så kallat ur- och skurdagis, där barnen är ute i ur och skur.

– Vi har blivit lovade en pytteliten inhägnad lekyta, med en sandlåda och gunga. För övrigt blir det hela Slottsskogen, säger Lena Edgren, ansvarig för barnomsorgen i stadsdelen.

Vilka barn kommer att börja?

– Det är svårt att säga, eftersom vi inte har några barn i kö för plats i Majorna-Linné. De med plats kan få välja om sig, men vi byter inte platser annat än i augusti, säger Lena Edgren, ansvarig för barnomsorgen i stadsdelen.

De lediga platserna kommer läggas ut som tillgängliga på hemsidan. Vita Villan får cirka en och en halv avdelning, beroende på åldersfördelningen på barnen mellan ett och fem år. Till detta skall 4,5 tjänster arbeta utöver personal för städ och mat. Varifrån den kommer är ännu inte klart. Förskolan på Slottsskogsgatan får sin mat från Gråbergets kök.

ANNONS