Ny dejtingsajt för odlingsintresserade

Längtar du efter en egen täppa runt knuten? På onsdagen lanseras en ny sajt där odlingsintresserade göteborgare, villaägare och privata fastighetsägare kan hitta varandra.

ANNONS
|

Odlingsintresset bland Göteborgs invånare växer och många tvingas köa i åratal för en kolonilott eller en lott i en odlingsförening.

Göteborg har blivit omnämnd som Sverige bästa stad för stadsnära odling, bland annat tack vare engagemang från odlingspionjärer, företagare och restauranger vid sidan av riktade kommunala medel.

Bakom den nya webbportalen står en grupp av arkitekter och samhällsplanerade som Jonathan Naraine, som hellre vill kalla sig matsystemdesigner.

– Jag tycker det är viktigt att belysa matens ursprung och att i en kris veta hur det går till att när man måste odla sin egen mat, säger han.

ANNONS

Tanken är att villaägare som vill upplåta sin trädgård ska kunna meddela sig på sajten, liksom andra privata fastighetsägare.

– Det kan handla om äldre personer eller funktionshindrade som inte klarar av att odla själva men gärna vill ha en levande trädgård och andra trädgårdsinnehavare som inte har tillräckligt med tid över eller är bortresta stora delar av året eller personer som helt saknar intresse men vill låna ut sin trädgård, säger han.

Initiativtagarna har kontakt med ett dussintal villaägare hittills men det finns också ett intresse hos större markägare och fastighetsbolag med ytor som kan vara lämpliga, exempelvis tomma takytor.

I dag finns totalt 22 kolonilottsområden med runt 3000 lotter i Göteborg. Dessutom finns ett 40-tal odlingsområden utan bodar. Vidare har kommunen upprättat 25 stadsnära odlingar.

– I dag finns ett glapp mellan efterfrågan och utbud och vi har flera större spännande projekt på gång men ingenting är klart ännu. Vi har följt odlingsrörelsen genom guidade Stadsodlingssafaris under sex års tid och vi ser ett återkommande behov av marktillgång och ökad kontaktyta mellan odlingsintresserade. På Grow Gothenburg vill vi göra det enkelt för dem som vill odla att hitta odlingsbar mark, säger Jonathan Naraine.

ANNONS

Villaägare ska betala en engångsavgiftför att lägga upp sin mark på plattformen på max 300 kronor. Den första månaden, fram till 21 mars, kommer det vara kostnadsfritt för att fira lanseringen. Att anmäla intresse för en odlingslott kommer att vara kostnadsfritt. Men den som vill lägga upp en egen annons där man söker odlingsmark eller andra odlare till ett gemensamt projekt får betala samma engångsavgift som markägare.

– Hur eller om villaägaren vill ha ersättning eller från odlaren får bli en fråga dem emellan. Man kan ju också tänka sig att markägaren vill ha del av grönsakerna i ersättning.

Fakta: Unik sajt

www.growgbg.se är den första plattformen i Sverige för fördelning av mark och kunskap kring odling. Den har startats av The Foodprint lab, bland annat i samarbete med Göteborgs kommun.

Fastighetskontoret har fått ett särskilt uppdrag sedan 2011 att stödja initiativ från odlingsintresserade grupper som vill starta och genomföra odlingsprojekt i Göteborg.

Föreningar som vill starta ett odlingsprojekt kan söka ett bidrag på upp till 25 000 kronor. Bidraget ska stimulera och vara en delfinansiering av ett gemensamt projekt som handlar om odling.

Källa: Gothenburg green world

ANNONS