Ny arena ska ersätta Scandinavium

Det blir en ny arena, som ska ersätta Scandinavium. Det står klart sedan Alliansen kommit överens med S och V.

ANNONS
|

Den segdragna frågan om Scandinaviums framtid närmar sig en lösning.

Socialdemokraterna och Vänstern är överens med Alliansen om att "staden behöver en arena i nära anslutning till det befintliga Scandinaviums läge".

Frånga om hur den nya arenan ska se ut om hur den ska finansieras ska nusnabbutredas fram till 2017.

Ambitionen är att det ska bli en arena som klarar allt det Scanidnavium klarade 1971, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M): alltså en arena som rymmer någonstans mellan 16000 och 22000 sittande åskådare och som är tillräckligt attraktiv för att locka de största artisterna.

I det gemensamma yrkandet som de fem partierna lämnat in står det att en ny arena inte bara är ett åtagande för staden och Alliansen är tydliga i ambitionen att näringslivet måste vara med och finansiera.

ANNONS

S och V är inte lika övertygade om att det måste bli så.

- Vi är öppna för olika inslag. Nu ska vi ha en utredning och vi vill se vad den kommer fram till, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Miljöpartiet var med i överläggningarna om en nya arena, men lämnade backade ur i ett sent skede eftersom de tyckte att det gemensamma yrkandet alltför tydligt pekar ut vilket resultatet ska bli.

- Vi tycker att det är bra att det görs en utredning, men yrkandet går för långt. Vi vill börja med att ta reda på hur behovet ser ut, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

S och V håller inte med om att man bundit upp sig till ett visst resultat. Ann-Sofie Hermansson (S) säger att det kommer att bli flera vägval innan utredningen är klar.

- Vi är intresserade av goda idéer. Och inte bara från idrottsrörelsen, utan från många håll, säger hon.

Enligt yrkandet ska den nya arenan byggas i nära anslutning till dagens Scandinavium. Närmare än så vill man inte precisera i dagsläget. Och när den kan bli klar vet man inte heller. Jonas Ransgård (M) säger att drömmen vore att den står klar till jubileumsåret 2021. Daniel Bernmar (V) säger att det är troligare att det tar minst fem till sex år efter från det att utredningen är klar 2017.

ANNONS
ANNONS