Nu stänger Clara Henry av mobilen

Hon har närmare en miljon följare i sociala medier, men på måndagskvällen ska bloggaren Clara Henry, 21, starta ett liv utan mobil - i alla fall nattetid.

ANNONS
|

Clara Henry, bloggaren och författaren till boken Ja, jag har mens, hurså? ska från och med klockan 22 på måndagskvällen ingå i ett sömnexperiment.

- Jag ska försöka att inte använda några skärmar mellan klockan tio på kvällen och sex på morgonen, säger hon.

Experimentet ska pågå i två veckor och bakgrunden är att forskning har visat att ljuset från skärmarna en negativ inverkan på vår sömn.

– Jag ska se om jag somnar lättare och sover bättre om jag inte håller på med mobilen innan jag ska somna, säger Clara Henry.

Enligt Helena Kubicek Boye, sömnforskare och psykolog lurar ljuset från skärmarna kroppen att tro att det är dag.

ANNONS

–Rent fysiologiskt är det sömnhormonet melatonin som inte utsöndras på samma sätt i vår kropp, vilket gör att vi får svårare att somna, säger hon.

Clara Henry berättar att hon slår av internet när hon inte använder mobilen, men erkänner att hon nog ändå är skärmberoende.

- Men jag försöker att inte titta på mobilen om jag vaknar på natten för då vet jag att det minst tar en halvtimme innan jag somnar om igen, säger hon.

Hur tror du att det kommer gå med experimentet?

–Jag tror att det kommer gå bra, men jag kanske smygkollar lite på twitter, säger hon.

Det är försäkringsbolaget If som står bakom sömnexperimentet.

FAKTA: Sömn och mobiler

Var tredje svensk har sömnproblem.

Förutom ökad risk för sjukdomar ökar också risken för olyckor.

En undersökning genomförd av försäkringsbolaget If visar att sex av tio personer använder sin surfplatta eller mobil i sängen efter att de gått och lagt sig.

ANNONS
ANNONS