Nu skiner havsguden igen

ANNONS
|

Den ljust gröna patineringen är tillbaka igen. Det var så Carl Milles ville ha sin havsgud, inte gulgrön av rostbeläggningar som var fallet när restaureringen inleddes i början av hösten.

–Jag har aldrig sett en skulptur med så mycket rost som Poseidon, säger Helena Strandberg som lett konservatorsarbetet med skulpturgruppen.

Nu när det gamla vattenledningssystemet under skulpturen är ersatt med ett nytt är förhoppningen att rostangreppen skall minska. Värst var det på Poseidons rygg på övre delen där vattnet i fontänen träffat mellan de kraftiga skuldrorna. Det krävdes försiktig behandling med kolsyresnö som höll minus 79 grader, för att lösa upp de översta beläggningarna utan att skada det speciella ytskiktet.

ANNONS

Men konservatorerna har också arbetat med skalpeller och för hand skrapat bort rost, alger och mossa. Uppflugna på stegar, in i alla skrymslen och vrår, ett fysiskt krävande och tidsödande arbete.

–Det är ganska meditativt att arbeta med skalpellen, man lär känna statyn ganska väl, säger Helena Strandberg som hoppas att betraktarna nu skall bli nöjda med resultatet.

Ett vax, speciellt framtaget för Poseidon, har fått ytan att glänsa en smula på den från början matta ytan. Musklerna i den kraftiga mansgestalten ser litet ut som hos en självmedveten bodybuilder inför en tävling, lätt glänsande och svällande. Men avsikten med den vaxade ytan hos Poseidon är att ge ytskiktet ett längre liv, inte så känsligt för angrepp av rost, alger, mossa, luftföroreningar och allsköns slitage. Och silikon.

–Ja, det var överraskande mycket silikon. Det fanns överallt i lagningar och tätningar. Det är ett elände och enormt svårt att få bort, säger Helena Strandberg.

Runt Poseidons fötter pågår ännu reparationer och tätningar av det tunna kopparskiktet. Alla statyer i fontänen har fått nytt liv, men utsidan av fundamentet väntar fortfarande på rengöring. Och Helena Strandberg väntar på sol, mycket sol. Det är då Poseidon gör sig som bäst, det är då Milles en gång så förhatliga skulptur visar upp sig från sin bästa sida, anser hon.

ANNONS
ANNONS