Nytt kyrkoval. Under onsdagen väljs vem som blir Göteborgs stifts nya biskop - Erik Johansson från Uppsala eller Susanne Rappmann från Lindome. 
Nytt kyrkoval. Under onsdagen väljs vem som blir Göteborgs stifts nya biskop - Erik Johansson från Uppsala eller Susanne Rappmann från Lindome. 

Nu ska nya biskopen väljas - en av dem är gay men vill inte viga samkönade

En homosexuell man som är emot samkönade äktenskap eller den första kvinnan på 350 år. Under onsdagen avgörs vem av dem som blir Göteborgs stifts nya biskop.

ANNONS
|

Under onsdagen samlas kyrkliga representanter från Bohuslän i norr till Halland i söder för att rösta fram Göteborgs stifts nästa biskop efter att Per Eckerdal går i pension i februari.

Efter en första valomgång i oktober har sju kandidater blivit två – Erik Johansson från Uppsala och Susanne Rappmann från Lindome.

Samkönade vigslar skiljefråga

Erik Johansson har beskrivit sig själv som ett konservativt alternativ. Han vill få fler medlemmar till kyrkan genom att missionera inom stiftet och vill öka arbetet med sociala insatser. Han är själv öppet homosexuell men vill inte viga samkönade par.

– Jag har valt att leva i celibat hela livet. Alla har ett ansvar för sig själva och att kontrollera sig själva. Bibeln är guds ord och går inte att tolka till vad som helst, utan bibeln ska tolka oss. Enligt mig bör inte samkönade par vigas i Svenska Kyrkan, har han tidigare sagt till GP.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Ingen ny biskop vald i Göteborg

Susanne Rappman säger å sin sida ja till samkönade vigslar. I övrigt förespråkar hon arbete för bättre integration, få en bättre samsyn i stiftet och alla människors lika värde.

– Jag har jobbat under tre biskopar här och kan stiftet väl. Jag vill fortsätta jobba med integration, hjälp till ensamkommande och att församlingarna ska ha ett större samarbete och hjälpa samhället i större utsträckning, har hon tidigare sagt till GP.

Blir biskop livet ut

Enligt Torgny Lindén, presstalesperson på Svenska kyrkan i Göteborg, har emellertid inte biskopen särskilt stor formell makt i församlingarna. Den är i stället förbehållen kyrkorådet och de anställda prästerna och diakonerna.

– Däremot viger biskopen präster och diakoner. Det är en viktig uppgift. Biskopen har också visitationer och besöker församlingarna både för att stödja, uppmuntra och ha tillsyn. Sen är biskopen också ordförande i stiftsstyrelsen som är vårt styrorgan på länsnivå, säger han.

Vidare väntas biskopen agera språkrör för kyrkan.

– Om media till exempel vill veta vad kyrkan tycker i en fråga vänder de sig ofta till biskopen. På så vis kan man säga att biskopen har påverkan.

Hur länge innehar man ämbetet?

– Det är inte så vanligt att sluta innan pensionen. Sen är man formellt biskop tills man dör – en biskop emeritus är en biskop som inte har en tjänst.

ANNONS

Kan avgöras med lottning

I både nomineringsval och den första valomgången har Susanne Rappmann fått den största andelen av rösterna. Senast fick hon 36,9 procent – att jämföra med Erik Johanssons 21 procent.

Med största sannolikhet kommer omröstningen att vara klar strax efter lunch på onsdag. Men det kan fördröjas om de båda kandidaterna får exakt lika många röster.

– Då blir det lottning. Även om sannolikheten är liten gäller det att ta höjd för det. Det skulle fördröja beskedet ett par timmar, säger Torgny Lindén.

Biskopsvigningen kommer att ske i Uppsala domkyrka den fjärde mars 2018 och leds av ärkebiskop Antje Jackelén.

ANNONS