Nu ska det bli vårfint i Göteborg

ANNONS
|

Vi är vid Nickelmyntsgatan i Högsbo. Inne i ett snårigt grönområde mellan vägen och bostadshusen samlar Max Skogsäter och hans arbetslag upp plast, papper och allt möjligt skräp i svarta sopsäckar.

På bara några timmar av städningens första dag på måndagen har knappt ett halvt ton blandat avfall hamnat i säckarna.

– Det är brädor, betong och allt möjligt som ligger och lurar. Vi hittade ett helt rörsystem till ett badrum till exempel, säger Max Skogsäter.

Det är elfte året i rad som fastighetskontoret, trafikkontoret och park- och naturförvaltningen går samman för att göra Göteborg vårfint. Utöver sex arbetslag med personer i arbetsmarknadsåtgärder deltar även de ordinarie arbetslagen i Slottsskogen och Keillers park för att röja undan smygtippar och nerskräpade grönområden runtom i staden.

ANNONS

Precis som förra året läggs särskilt fokus på områden i Biskopsgården, Angered, Norra Hisingen, Östra Göteborg och Tynnered.

– Det ger ett otryggt intryck om det ligger massa skräp i ett område. Så det är ett trygghetsarbete också, säger Tomas Liljeblad, projektledare för Stora vårstädningen.

Och uppröjningen är välbehövlig. Tidigare år har uppemot 1 800 sopsäckar fulla med skräp samlats in under de två veckorna som städningen pågår.

Inne i snåret vid Nickelmyntsgatan hukar sig Kent Henriksson under grenarna. Det är femte eller sjätte året han är med och genomför det otacksamma arbetet att plocka upp efter Göteborgarna.

– Det känns tröstlöst, när man vet att det blir likadant sen igen. Men man känner sig nöjd när man har tagit upp det och det är ju alltid en tröst, säger han

Förutom att göra Göteborg renare hoppas Max Skogsäter att städningen ska göra Göteborgarna medvetna om hur skräpigt det är inne i staden.

– Folk blir lite upprörda när de får se hur det verkligen ser ut. Man kan ju hoppas att det sätter sig någon gång i medvetandet hos folk, säger han.

Räcker det att städa två veckor för att få Göteborg rent då?

ANNONS

– Nej, absolut inte. Tanken är att det här ska vara en ringklocka för allmänheten. Men man skulle kunna köra på året runt.

ANNONS