Nu ska ”Alfons koja” rivas

ANNONS
|

– Jag vill inte stå till svars införde barn som leker här varje dag. Visst kan jag ta mig tid att tillsammans med andra föräldrar förstärka det som krävs. Men att ta ner den helt blir en alldelesför stor förändring för barnen, säger Anneli Johansson.

Det var när Anneli Johanssons son Oscar drabbades avsvår leukemi som hon bestämde sig för att bygga kojan i närheten av Doktor Liborius gata, vilket Göteborg Direkt var först med att rapportera om.

Under sjukdomen fick Oscar gå igenom en rad komplicerade behandlingar, bland annat en benmärgstransplantation.

För att Oscar skulle kunna fortsätta leka med sina vänner på ett obehindrat sätt byggde Anneli Johansson kojan tillsammans med andra föräldrar i området.

ANNONS

– Många barn som är sjuka upplever att ens kompisar ser annorlunda på en under sjukdomen. Vi ville därför bygga en koja så att kompisarnakunde fortsätta att leka och fungera ihop. Vi bestämde oss för det här trädet då det gåratt vinka till allaspårvagnar som passerar förbi, säger hon.

Kojan har förstärkts med åren

Idag är Oscar 16 år och istället är det yngre barn som idag använder kojan, berättar Anneli Johansson.

Under åren har hon, med jämna mellanrum, köpt spik och plankor för att förstärka den.

Att konstruktionen har hållit i tio år är ett tecken på att kommunens Park- och naturförvaltning, som ansvarar för stadens parker,inte kan hävda att den är osäker, säger hon.

– Det är en robust konstruktion. Jag tror att kommunen har blundat lite för den, för att de ser att kojan håller och att den är populär. Det är inte bara barnen i området som använder den, utan även skolklasser leker i kojan när de är här, säger hon.

Kojan gavs ett nytt utseende

Att kojan inte heter Oscars koja utan Alfons & Millaskoja beror på att konstnären Benny Cruz valde att måla om den för treår sedan. För några år sedan brukade han leka tillsammans med sin son i kojan och hans son tycker mycket om barnbokskaraktärerna Alfons och Milla.

ANNONS

– Det är självklart tråkigt att kojan nu måste rivas. Det är nya barn som använder den hela tiden. Samtidigt förstår jag hur kommunen tänker. Enligt mig voredet bästa omkommunen kan använda sina egna snickare för att förstärka den, säger han.

Måste plockas ner vecka 40

Det var för några veckor sedan som en person hörde av sig till Park- och naturförvaltningen om ett trasigt trappsteg.

Park- och naturförvaltningen valde då att gå vidare med anmälan genom att sätta upp lappar med informationen om att kojans upphovsman måste ta ner den.

– Vi jobbar hårt med säkerhetstänket på våra lekplatser och följer den EU-standard som gäller. Just den här kojan faller inte inom ramen för vad vi kan ta ansvar för eftersom den inte är godkänd, säger Rakel Berglund på Park- och naturförvaltningen, till tidningen Göteborg Direkt.

Park- och naturförvaltningen vill dock ge de boende möjlighet att plocka ner den. Det är något som Anneli Johansson inte tror kommer att ske. Hon har redan överlåtit ansvaret till andra föräldrar.

– Det är så många som har glädje av kojan och jag hoppas att kommunen låter den vara kvar, säger Annelie Johansson.

ANNONS