Snart kan man gå mellan tornen uppe på 20:e våningen.
Snart kan man gå mellan tornen uppe på 20:e våningen.

Nu sitter tornen ihop

ANNONS
|

Tidigt, väldigt tidigt, den 7 juni lyftes en 24 meter lång och 26 ton tung stomme upp och monterades fast. Det hela skedde 55 meter upp, vilket betyder i nivå med 20:e våningsplanen på Gothias två höga hotelltorn.

Lyftet av den blivande glasbron började redan klockan 04 på torsdagsmorgonen.

- Det har gått jättebra och helt enligt plan, säger Annika Spångberg på Peab.

- Vi har svetsat fast den och kranen har släppt, så nu ligger den där för egen maskin eller vad man nu ska säga, säger projektchefen Patrik Svens.

Ett 20-tal personer arbetade med det sensationella lyftet.

ANNONS

- Folk stod på marken och på tak och styrde med rep. Det lurigaste var att bron är lite längre än avståndet mellan tornen, så vi var tvungna att styra in bron i det ena tornet och sedan backa ut den till det andra, säger Patrik Svens.

Den nya glasbron innehåller en tre meter lång glasskiva, importerad från Tyskland. Den är fem centimeter tjock och det är på den kommande gäster ska promenera på framgent.

De två tornen har förstärkts under flera månader, för att kunna bära den 26 ton tunga bron. Det handlar om att tyngden måste föredelas på korrekt sätt.

Den tunga stommen fästes i stålkonstruktionerna. Åtta smeder stod beredda och väntade på att börja med uppgiften att smida fast den nya konstruktionen. När stommen väl är monterad kommer väggar, tak och delar av golvet kläs med glas men tre meter är bara glas.

Det innebär att den som går på glasbron framöver ser rätt ner på marken. Till nästa höst när det tredje tornet är klart kommer ytterligare en glasbro att fästas mellan byggnaderna.

Det finns en liknande bro, fast det är bara en konsol. Den finns på en utsiktsplats vid Grand Canyon i USA.

ANNONS
ANNONS