Nu invigs torget Moderaterna ville riva efter upprustningen

I veckan invigs Vårväderstorget efter upprustning. Samma torg som Moderaterna ville riva under valrörelsen.
– Det utspelet var nog inte helt genomtänkt, säger stadsdelsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (D).

ANNONS
|

Under valrörelsen lanserade Moderaterna Hampus Magnusson och Axel Josefson en drastisk idé: riv Vårväderstorget och ersätt det med någonting helt nytt. Anledningen var att man menade att namnet och så belastat och torget så nedgånget att det inte fanns någon annan väg framåt än att börja om från början.

LÄS MER: M-förslag: Riv hela Vårväderstorget

På torsdag är det invigning av den senaste upprustningen på torget, som i år fyller 60 år. Torget har tillgänglighetsanpassats och fått nya ramper, sittplatser och entréer, ny markbeläggning och belysning.

Renoverat för 10 miljoner kronor

Sedan den händelse som mest fläckat torget och stadsdelens rykte – skjutningen på Vår krog och bar 2015 – har staden och stadsdelen satsat 10 miljoner kronor på att renovera och lysa upp torget, berättar Jahja Zeqiraj, som är ordförande i stadsdelsnämnden fram till årsskiftet och numera representerar Demokraterna.

ANNONS

– Från stadsdelens sida har vi sett till att levandegöra torget. Vi har öppnat ett nytt medborgarkontor, byggt om biblioteket där man inte hade gjort någon investering sedan 1991 och flyttat dit kontorsverksamheter, för att få det här underlaget för att torget ska upplevas som levande.

Så mycket av det Moderaterna ville åstadkomma är redan gjort?

– Ja, det är redan gjort. Men mer behöver göras. De kommersiella delarna behöver ett större kundunderlag, men där har stadsdelen tillsammans med Göteborgslokaler tagit in en centrumutvecklare som ska hjälpa småföretagarna att utvecklas, säger han.

Efterlyser ett ännu större grepp

Axel Josefson (M), som vid årsskiftet tillträder som ordförande i kommunstyrelsen, har inte släppt planerna på att förändra Vårväderstorget i grunden, men exakt hur framtiden för torget ser ut är inte helt klart.

– Vår vilja är att bygga fler bostäder och få dit mer verksamheter, för att få ett annat liv, säger han.

Ni tycker fortfarande att det är nödvändigt med ett större grepp?

– Precis och det gäller inte bara Vårväderstorget, utan det gäller alla utsatta stadsdelar. Vi har en ambition att vända utvecklingen.

En del i detta kommer, enligt Axel Josefson, att bli att arbeta enligt den modell som kallas BID – business improvement district – i fler delar av staden. Sedan några år tillbaka jobbar man framgångsrikt enligt det konceptet i Gamlestaden.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS