Nu ska Emma börja på förskola och mamma Jessica Edefur kan börja jobba igen som planerat.
Nu ska Emma börja på förskola och mamma Jessica Edefur kan börja jobba igen som planerat. Bild: Per Wahlberg

Nu har Emma fått en plats på förskolan

Det var helt omöjligt att få en plats i förskolan för Emma fick familjen veta. Men när GP skrev om dem blev de lovade en plats, fast i ett annat område. Nu har de fått sitt förstahandsval.

ANNONS
|

Turerna för att få en plats på förskolan för lilla Emma, 14 månader, har varit många. Mamma Jessica Edefur har kämpat hårt för att få besked och till slut få en plats.

– Jag är nöjd över att jag inte bara gav upp när jag fick mitt första besked, utan kämpade för att få rätt.

Som GP tidigare har berättat ska Jessica Edefur gå tillbaka till sitt arbete den åttonde januari efter att ha varit föräldraledig med Emma. Hon var ute i god tid för att få en förskoleplats i området och enligt skollagen ska kommunen erbjuda en förskoleplats inom fyra månader efter ansökan.

ANNONS

Först fick hon svaret från stadsdelsförvaltningen i Askim/Frölunda/Högsbo att det inte var något problem. Men ju längre det drog ut på tiden utan att familjen fick något erbjudande om plats desto oroligare blev Jessica Edefur och hennes sambo.

"Fullt på förskolorna"

Så, för en vecka sedan, kom ett mail från planeringssekreteraren på stadsdelsförvaltningen: "Vi har nu fullt på våra förskolor och kan tyvärr inte garantera att Ni kommer att få en plats till januari. /.../ Förskolan i hela stadsdelen är för närvarande helt fyllda och våra grannstadsdelar verkar ha samma problem. /.../

Jessica Edefur blev förtvivlad.

- Hade vi fått veta det tidigare hade vi åtminstone haft en chans att försöka ordna det på annat vis. Nu har ingen som kan ta hand om Emma när vi jobbar. Jag är väldigt besviken på hur vi har blivit behandlade.

Kontaktade GP

Hon kontaktade GP som berättade om det i en artikel. GP kontaktade även de ansvariga i stadsdelen. Då var beskedet plötsligt att hon skulle få en plats, inte i Högsbo, där familjen bor, men i Askim.

Jessica Edefur blev mycket förvånad när hon fick höra vad stadsdelsledningen sagt till GP, men familjen skulle tacka ja till en plats i Askim, trots avståndet, sa hon.

ANNONS

På måndagen, nästan en vecka efter att Jessica Edefur kontaktade GP första gången, hör hon av sig igen och berättar att de fått ett erbjudande. Nu om en plats på den förskola som var deras förstaval.

– De ringde till och med från förvaltningen och bad oss om ursäkt.

Jessica är tacksam för att hon fick en plats till slut, men tycker att det är anmärkningsvärt att det hände först efter att hon pratat med GP:

– Tack för hjälpen! Vi hade inte fått detta beskedet utan er, säger Jessica Edefur.

ANNONS