Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nu granskar kommunen politikers bonuskort

  Göteborgs stad startar en egen granskning efter GT:s avslöjande att tidigare M-ordföranden och kommunalrådet Maria Rydén har använt privata bonuskort i tjänsten.
  – Det är viktigt att man förhåller sig till de regler och riktlinjer vi har. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Gabriella Nässén, chef för förvaltningsstaben vid Stadsledningskontoret i Göteborg.
  Efter granskningen av Maria Rydéns användande av bonuskort vill kommunen veta hur andra politiker använder korten.. Bild: Julia Bäck Jonsson

  Stadsledningskontoret i Göteborg ska granska hur omfattande insamlandet av privata bonuspoäng är och stämma av det mot resebyrån. Det var GT först med att berätta.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det handlar om att hålla isär det som är privat och det som är tjänsteutövning. Privata bonuskort ska inte användas i tjänsten.

  – Vi ska göra en inventering av de bonuskort som finns, både inom förvaltningsorganisationen och inom politikerorganisationen. Det är inga nyheter. Det framgår av resepolicyn. Vi går igenom policies årligen, säger Gabriella Nässén.

  Ändå ser ni ett behov av att se över detta?

  – Ja, utifrån det som har kommit fram.

  Maria Rydén åkte återkommande på utlandssemestrar på betald arbetstid. Och hon samlade bonuspoäng för tjänsteresor och övernattningar på privata bonuskort. GT:s granskning visade också att hon har använt bonuspoäng privat, vilket hon först nekade till.

  – Om det kan uppstå missförstånd är det viktigt att reda ut det. Vi ska se om vi behöver förtydliga de anvisningarna som finns, säger Gabriella Nässén.

  Har ni gjort en sådan här inventering tidigare?

  – Nej, inte specifikt av bonuskort, det har vi inte tittat på. Vi utgår från att man gör rätt. Vi utgår inte från att man använder det privat.

  – Sedan ska vi naturligtvis hjälpa till om det behövs. Det går alltid att rätta till felaktigheter.

  Ska ni granska något mer efter GT:s avslöjande?

  – Inte som jag kan svara på rätt upp och ner. Vi tittar årligen på policies och informerar om vilka riktlinjer vi har i samband med att man blir anställd, säger Gabriella Nässén.

  Granskningen byggde på en jämförelse mellan kommunalrådets telefonlistor, där det framgår var i världen hon har varit vid olika tidpunkter, med de ledigheter hon har tagit ut. Vid minst elva tillfällen har hon tagit ut lön istället för semester. Ett misstag, enligt Maria Rydén själv.

  LÄS MER: Därför är Rydéns avgång logisk

  LÄS MER: Maria Rydén (M) avgår med omedelbar verkan

  LÄS MER: Han tar över som Göteborgsmoderaternas ordförande

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.