Nu går vi mot ljusare tider

ANNONS
|

Svårt att ta dig upp ur sängen himlen utanför ser ut som en kolsäck? Och lika mörkt när du går till jobbet och när du går hem? Du är inte ensam. Men nu vänder det.

- Ja mörkare än så här blir det inte år, nu går vi mot ljusare tider igen, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. Detta sker två gånger om året – på norra halvklotet cirka 21–23 december, på södra halvklotet runt 20–23 juni.

ANNONS

- Det är därför det aldrig blir ljust långt upp i landet som Kiruna.

Men räkna inte med några dramatiska hopp av förlängt dagsljus. Här kommer vi att tugga av minut för minut av ökat dagsljus fram till Vårdagjämningen i mars, då dag och natt är ungefär lika långa.

- Ja, så att det är Vintersolstånd innebär ju inte att man kan säga: Åh! nu blir det så mycket ljusare igen, säger Kristoffer Molarin.

Klockan 5.48 i morse lutade jordaxeln som mest bort från solen och därför har vi just upplevt årets längsta natt och kan se fram emot årets kortaste dag. Norr om polcirkeln går solen inte upp alls i dag, även om det blir lite ljusare under dagen.

I Luleå är det i dag bara drygt tre timmars dagsljus medan Malmö kan stoltsera med hela sju timmars dag.

ANNONS