Nu avgörs framtiden för Buråsskolan

ANNONS
|

Centrum är tredje stadsdelen i år, efter Angered och Lundby, som beslutar organisera om skolan. Medan Angered i fortsättningen ska ha kommunala grundskolor från förskoleklass till årskurs 3 samt 4-9-skolor föreslås i Centrum F-5-skolor och F-9-skola.

Om Buråsskolan läggs ned kommer det i höst att finnas plats för 35 procent av Centrums ungdomar i högstadieåldrarna i kvarvarande Guldhedsskolan. Det är den andel högstadieelever som i dag väljer kommunal högstadieskola i Centrum.

- Det gäller i höst men inte senare, eftersom antalet 13-15-åringar ökar, säger Centrums skolchef Hans Wettby.

Avvecklas Buråsskolan så kan nästa hyresgäst mycket väl bli en friskola.

- I första läget prövar vi i så fall om lokalerna kan användas av kommunen, säger Claes Johansson, chef för lokalsekretariatet.

ANNONS

Göteborgs stadsdelar tänker olika när de organiserar om skolan. Hur olika får det bli? Finns anledning för kommunen centralt att styra stadsdelarna så att SDN tänker mer lika? Vi frågar Robert Hammarstrand (S), kommunledningens politiskt ansvarige för skolan.

- Sådana diskussioner pågår utifrån ett hela staden-perspektiv mellan skolcheferna i de tio stadsdelarna, alltså på tjänstemannanivå. Politiskt diskuterar jag med SDN-ordförande en och en men vi har inte samlats för en större diskussion. Hela staden-perspektiv i all ära men skolsituationen beträffande konkurrens och stabilitet skiljer sig så mycket mellan stadsdelarna att det är viktigt att också utgå från lokala förhållanden, säger Robert Hammarstrand.

Kommunalrådet Helene Odenjung (FP) säger att det vore bra om fler strategiska skolfrågor lyfts till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

- Vi vill egentligen ha en skolnämnd, i stället för dagens elva i Göteborg. Som det ser ut i dag är jag ibland frågande till att stadsdelarna tänker så olika när det gäller skolan. Allt behöver inte vara helt lika men stadsdelarna bör ha goda argument för att gå egna vägar, säger hon.

Nyligen konstaterade Skolverket i en rapport bland annat att ansvaret för skolan ofta har en undanskymd roll i kommunpolitiken. Verket understryker därför att det är kommunledningen som ansvarar för att skolan håller en standard som motsvarar de nationella målen och kraven.

ANNONS

- Jag har utifrån den rapporten bett stadsledningskontoret att analysera om Göteborg i dag har en organisation som gör att vi kan ta vårt ansvar som huvudman för skolan, säger Robert Hammarstrand.

Vid ovanliga tidpunkten klockan 8 på fredagen startar SDN Centrum sitt möte där beslut om ny skolorganisation väntas.

Fyra förslag finns men gemensamt för samtliga varianter är att stadsdelens skolor för de yngsta barnen förlängs till och med årskurs 5.

Ett förslag är att behålla samtliga skolor. Buråsskolan får då ett sammanhållet Montessorispår från förskoleklass till årskurs 9.

Andra ytterligheten är att Buråsskolan läggs ned. Nedläggningsförslaget finns i två varianter, ett med en ny F-5-skola i Krokslätt och ett utan ersättningsskola.

Dessutom finns ett förslag där Buråsskolan blir F-5-skola.

ANNONS