Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Nu är göteborgaren Gustav, 12, SM-mästare i schack

Det började med ett schackparti mot en fritidslärare och slutade med SM-guld. Under söndagen blev Gustav Törngren från Göteborg svensk mästare – och på andra plats kom hans klubbkamrat William Olsson.

SM i schack har avgjorts i Eriksdalshallen i Stockholm. I år tog Göteborg hem dubbla segrar i minior-SM – medlemmar i Örgryte schackklubb knep både första- och andraplatsen. Gustav Törngren, 12 år, vann med en halv särskiljningspoäng mot sin jämngamle klubbkamrat William Olsson och kan därmed från och med i dag titulera sig svensk mästare.

– Det känns jättebra, för jag har aldrig lyckats vinna just SM. Jag har kommit trea, tre gånger i rad. Men nu har jag äntligen tagit hem segern, säger han.

Fem timmar per dag

Inför söndagens nio ronder hade Gustav Törngren förberett sig med flera veckors intensivträning.

– Då har jag spelat runt fem timmar om dagen, men när jag går i skolan blir det mindre, ungefär en timme varje dag, säger han.

Schackintresset väcktes redan i första klass när jag Gustav fick prova att spela mot en av lärarna.

– Till slut lyckades jag vinna. När jag började spela schack, var det just att få vinna som gjorde mig intresserad. Men senare började jag tycka att det var intressant och roligt. Det roligaste är de komplicerade ställningarna, säger han.

William Olsson upptäckte schacken ännu tidigare.

– Mamma lärde mig när jag var fyra eller fem år gammal. Sen började jag spela i klubb när jag var åtta, säger han.

Nu är det tre år sedan Williams allra första lärare senast vann mot honom. De spelar fortfarande ibland – men med en särskild extraregel som ska jämna ut nivåskillnaden mellan mor och son litegrann.

– Om jag spelar mot mamma, får jag blunda när vi spelar, säger William Olsson.

Väntar på vinst

Under hela skoltiden har schacken varit SM-mästaren Gustavs Törngrens stora intresse. Hans tränare Anton Frisk Kockum bor numera i Japan, vilket gör att de övar på Skype i stället. Det är också Anton Frisk Kockum som är förebilden för Gustav. De flesta schackintresserade i sin bekantskapskrets har han redan vunnit mot – men aldrig mot Anton.

– Det är nog det som är målet nu, att gå om honom. Men det kommer ta ett tag, säger Gustav.

För Gustav Törngrens del väntar nu ungdoms-VM i Uruguays huvudstad Montevideo i september.

Många unga deltagare

Totalt deltog mer än 800 personer vid årets schack-SM. Omkring 300 av dem som deltog är under 20 år och Sverrir Thór som är pressansvarig för schack-SM menar att sporten har fått ett uppsving bland unga på senare år.

– Vi märker att intresset ökar. Svenska schackförbundet är uppe i 40 000 medlemmar nu och 90 procent av dem är ungdomar, säger han.

Enligt Sverrir Thór kan förbundets tävling Schackfyran vara en bidragande orsak till att fler barn hittar till pjäserna.

– Alla fjärdeklasser i Sverige får vara med och tävla som lag och många får sin första introduktion till schack just där, säger han.

Mest läst