Nu är det perfekt väder för fästingar

I år har tio personer smittats av TBE i Västra Götaland, och antalet fall kommer att öka i regionen kommande år. Och med fler fall i landet kommer fler att dö, enligt smittskyddsläkare Peter Nolskog.

ANNONS
|

Inte för varmt och inte så soligt med lite regn emellanåt, det är fästingarnas favoritväder. Det vädret vi har i södra delarna av landet just nu.

– Jag bedömer att det är ett bra fästingår med tanke på vädret, säger Lars Lundqvist, docent på biologiska museet i Lund.

Fästingar sprider sjukdomar som TBE och borrelia, minst 10 000 personer får borrelia i Sverige varje år. Runt 200-300 diagnosticeras med TBE, varav en till två personer dör varje år.

Hittills har tio fall av TBE bekräftats i Västra Götalandsregionen 2017. Än så länge finns de flesta fallen i Blekinge skärgård, i Stockholm- och Upplands skärgård.

ANNONS

Fler kommer att dö

Men Peter Nolskog, smittskyddsläkare säger att fallen kommer att öka i Västra Götaland.

– Det är min uppfattning att kurvan med TBE-fall i regionen kommer att gå stadigt uppåt, om man ser över kommande år. Om fler får TBE, kommer fler att dö.

I dag informerar han om i vilka områden TBE-smittan finns.

– Vi kommer att komma till ett skede då jag kommer att säga var fästingar med TBE inte finns, snarare än var de finns, säger Peter Nolskog.

Enligt Lars Råberg, docent på biologiska institutionen, Lunds universitet bär runt 10-20 procent av fästingarna på borrelia, och de är spridda runt landet.

Bör man vaccinera sig mot TBE?

– Ja, om man rör sig i riskområden, säger Lars Råberg.

Enligt Peter Nolskog, smittskyddsläkare, bör även de som ska vandra i länder som Österrike, Tyskland, Polen, Schweiz och Tjeckien vaccinera sig mot TBE.

Vaccinationen bör ske innan fästingsäsongen börjar för att fullgott skydd. Och behöver fyllas på i omgångar för att skyddet ska vara.

Vissa är mer smakfulla

Vi får olika mängder av fästingar på oss när vi är ute.

– Det kan vara en variation mellan människor, att vissa är mer smakfulla för fästingarna än andra, säger Lars Råberg.

Han säger att råden är att ha heltäckande kläder när man är ute, men vill de så hittar de en öppning och hittar in.

ANNONS

Därför ska man ha för vana att duscha och titta igenom kroppen direkt om man varit ute där det finns fästingar. Då är risken minimal att smittas av borrelia, för de behöver sitta fast i 24 timmar för att smitta oss. Men TBE smittar direkt. Favoritställen är där de kan sitta i fred, som i ljumskar, bakom öronen, armhålan och i knäveck. Då kan de sitta på kroppen i flera dagar.

Måste ha närkontakt

Enligt Lars Lundqvist är det en myt att fästingar sitter högt uppe i träden och hoppar ner på oss. De trivs i högre gräs som de kan klättra i, men kan klättra max en meter upp i vegetationen. Han säger att de måste ha närkontakt med sitt värddjur då de inte kan släppa alla åtta benen samtidigt från det de sitter på.

– Vi måste gå emot dem för att de ska nå oss, och de kan inte vara diskriminerande när något eller någon går förbi dem, de måste hoppa på det som kommer förbi, för det är vårt blod som är deras mat, säger han.

De vet inte om det är en människa eller ett djur som kommer i deras väg, utan de söker till alla varmblodiga djur.

ANNONS

Om det är högsommar med höga temperaturer och mycket sol blir de uttorkade, då håller de sig på marken. 90 procent av dem lever nere på marken, de som är aktiva sitter högt upp i gräset och väntar på ett värddjur, till exempel oss. De trivs i samma områden som vi trivs i.

LÄS MER:Malin fick kronisk köttallergi – efter fästingbett

LÄS MER:Nya exotiska fästingar i Sverige tar med sig nya virus

LÄS MER:Här är vaccindoserna många missar att fylla på

Tänk på det här när du tar bort fästingar

  1. Sitter de fast på oss, tryck aldrig på kroppen för då sprutas deras maginnehåll i såret.
  2. Ta aldrig bort dem med fingrarna eller pincett, utan använd redskap som är till för att ta bort dem.
  3. Ta bort dem så fort som möjligt, för låter man de suga sig fulla kräks de och bakterier kommer in i såret.

Källa: Lars Lundqvist

Vanliga symtom vid borrelia:

Trötthet, huvudvärk, värk i muskler och leder, en hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter.

Symtom vid TBE:

De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber som varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan, då kan man drabbas av hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS