Nu är det amnesti för explosiva varor

För den som har explosiva varor hemma utan tillstånd är det från och med måndagen straffritt att lämna de till polisen. Men gå inte in på polisstationen med dem – ring 114 14 så hämtar polisen dem.

ANNONS

Från och med den 15 oktober är det amnesti att lämna in explosiva varor till polisen som man inte har tillstånd att hantera. Det innebär att det är straffritt till och med 11 januari 2019. Det som räknas som explosiva varor är till exempel pyrotekniska artiklar som fyrverkerier, handgranater, sprängämnen, tändmedel och krut, även bengaler räknas som pyrotekniska artiklar.

En förutsättning för att amnestin ska gälla är att man frivilligt kontaktar polisen. Straffriheten börjar gälla först när polisen hämtat de explosiva varorna. Man får vara anonym.

Ett sätt att stävja kriminaliteten

Men det är inte bara att lämna in sina handgranater på polisstationen.

– Man låter det ligga där det ligger och sen ringer man till 114 14, och se till att det är tillgängligt för polisen, så kommer de att hämta sakerna, säger Bengt Grönlund vid polisens nationella operativa avdelning är projektledare för amnestin.

ANNONS

Bengt Grönlund säger att detta är ett bra sätt att få in sprängämnen som inte ska vara ute i samhället.

– Sprängämnena används ju för att begå brott, så detta är ett sätt att stävja kriminaliteten.

Kommer förstöras

Men hur mycket som finns därute vet man inte.

– Med tanke på antalet sprängningar ute i samhället, så måste det finnas en del ute, det är nog ett mörkertal. Oskyldiga riskerar att drabbas, därför vill vi ha in dem.

Vilka har explosiva varor hemma?

– De förekommer ju hos andra än hos kriminella, som att man har köpt en gammal sommarstuga och kan då hitta en gammal dynamitgubbe i ett förråd, säger Bengt Grönlund.

Sakerna kommer sedan att förstöras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS