Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap vid Nya varvet läggs ned.
Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap vid Nya varvet läggs ned.

Nordiska högskolan läggs ned

ANNONS
|

- Det är väldigt tråkigt, alla är ledsna och det är tråkig stämning nu. Det här har varit en väldigt fin utbildningsanstalt för hela Norden, säger högskolans rektor Marie Beckman Suurküla.

Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap, NHV, är en udda institution i Göteborgs akademiska värld.

Högskolan, som ligger vid Nya varvet, ägs av de nordiska länderna gemensamt genom Nordiska ministerrådet. På det viset ligger den utanför den övriga svenska högskolesektorn, och har en överstatlig huvudman.

Men högskolan är också den enda i Norden som har utbildningar som är skräddarsydda för vuxna studenter, som är yrkesverksamma inom medicin och sjukvård. Där bedrivs också forskning med doktorander från olika delar av världen.

ANNONS

- Medelstudenten hos oss är en 49-årig yrkesarbetande sjuksköterska från Norge. De får masters- och doktorsexamina hos oss. Det är ingen grundutbildning vi har här. Det är sköterskor, läkare, arkitekter, socionomer, psykologer och folk som på olika sätt är kopplade till hälsovård eller folkhälsoarbete, säger Marie Beckman Suurküla.

Tillsammans med andra företrädare för Göteborgs akademiska värld har hon arbetat för att försöka förhindra beslutet om nedläggning.

Men när de fem nordiska social- och hälsoministrarna träffas på tisdag tas ändå det formella nedläggningsbeslutet. Högskolan läggs ned sista december 2014.

Den svenska regeringen står också bakom beslutet. Motivet är att det har växt fram en rad andra folkhälsovetenskapliga institutioner i de nordiska länderna.

Det är argument som tillbakavisas från Göteborg. Det är skillnad på att utbilda vanliga studenter och att ge en utbildning som äldre redan yrkesverksamma personer uppfattar som relevant, anser man på NHV.

Marie Beckman Suurküla ser ekonomiska motiv som det verkliga skälet till nedläggningen. Nordiska ministerrådet behöver sänka sina kostnader.

- Men det nordiska samarbetet har inte heller varit lika prioriterat som det var tidigare.

Sedan 1967 har NHV vidareutbildat omkring 17 000 personer. De senaste åren har det funnits runt 400 studenter varje år plus ett 50-tal doktorander. Det finns ett 15-tal personer anställda på högskolan, som också tar in gästföreläsare från hela Norden.

ANNONS

Nu försöker skolledningen säkra upp utbildningen fram till nedläggningen verkställs, samtidigt som man försöker föra över högskolans doktorander till olika universitet.

Som sista möjlighet att rädda delar av verksamheten hoppas Marie Beckman Suurküla att Göteborgs universitet och Västra Götalandregionen skall vara intresserade.

- Det här stället har betytt mycket för Göteborg. Jag hoppas vi kan hitta en fortsättning i annan form under andra ägare. Intresset för smittskyddsfrågor, vårdhygien och ledarskap inom sjukvården är stort över hela världen. Det är det som vi är specialister på.

ANNONS