<b>Undantaget. </b> På vårdcentralen i Onsala funkade det. Lennart Barrenäs har precis undersökt 6-åriga Victor Bergström. I bakgrunden står pappa Carl.
Undantaget. På vårdcentralen i Onsala funkade det. Lennart Barrenäs har precis undersökt 6-åriga Victor Bergström. I bakgrunden står pappa Carl.

Nobben på 31 vårdcentraler

ANNONS
|

Hög feber i några dagar och sveda vid kissande. Det är symptom som enligt läkare gör att man bör undersökas samma dag. Men när GP:s reportrar ringde runt till de 25 vårdcentralerna i Göteborg och nio i kranskommunerna var det få som ville eller kunde ta emot.

Som skäl uppgav de flesta att de bara tar emot patienter som bor i området eller är listade där. Detta trots att alla som bor i Västra Götalandsregionen har rätt att få vård på vilken vårdcentral eller vilket sjukhus som helst i Västra Götaland och i Halland.

- Målet är ju att att man ska kunna gå till vilken vårdcentral man vill, men eftersom vårdgarantin lovar vård första dagen vid akut sjukdom har vårdcentralerna inte möjlighet att ta emot alla patienter som ringer. Då har man skyldighet att åtminstone ta emot de patienter som bor i området, säger Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör i Göteborg.

ANNONS

I dagsläget kan man alltså inte räkna med att få hjälp samma dag om man ringer till en vårdcentral som man inte tillhör. Vilket också GP:s rundringning visade. Men Marie-Louise Gefvert anser inte att det är fel att tala om vårdvalet som fritt, trots att det i praktiken inte fungerar.

- Det fria vårdvalet har du om du kan boka en tid med lite framförhållning. Nästa steg är att det ska slå igenom fullt ut, men där är vi inte ännu, säger hon.

Hänvisar till närakut

Jonas Andersson (fp), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott, tycker att det finns en poäng med att alla patienter har en hemvårdcentral och en fast läkarkontakt. Men han tycker ändå inte att fel bostadsadress är ett acceptabelt skäl att avvisa en patient.

- Sjukvården måste bli bättre på service. Jag tror att man använder argumentet om att patienten bor fel för att man tycker att patienten borde vara någon annanstans, det är en bra ursäkt att ta till, säger han.

Även om de flesta besked blir negativa, slipper vi upptagetton och telefonköer. På alla vårdcentraler utom två möttes vi av telefonsvarare där man ombeds knappa eller läsa in sitt telefonnummer och i vissa fall även personnummer. Man får också besked om när vårdcentralen kommer att ringa upp. Hos en del dröjer det bara några minuter, som längst två och en halv timma.

ANNONS

Vårdcentralen i Onsala erbjuder en tid samma eftermiddag.

- Vi nekar inte akuta sökande och man ska inte bli förfördelad bara för att man inte bor här. Om tiderna skulle vara slut hänvisar vi till närakuten i Kungsbacka. Genom att vara tillgängliga får vi nöjda patienter och förhoppningsvis fler som vill lista sig hos oss, säger Pernilla Wallerstedt, verksamhetschef.

Infektion inte prioriterad

På tio av vårdcentralerna får vi beskedet att vi har ringt för sent, akuttiderna är slut. Några talar om det på telefonsvararen redan första gången vi ringer, men på de flesta får vi inte veta det förrän en sköterska ringer tillbaka, i vissa fall mer än en timma.

Sjuksköterskan på omskrivna Spinnaren ringer upp efter några minuter, någon tid kan hon inte erbjuda. Men enligt verksamhetschefen Anette Josefsson är tillgängligheten bättre nu än tidigare.

- En urinvägsinfektion ligger inte så högt i vår prioritering, det räcker om du får en tid dagen efter. Om du ringer i morgon bitti så skulle jag tro att du får en tid.

Tidigare granskningar

2004

* 3 av 29 vårdcentraler erbjöd en tid samma dag, på två av dem hörde reportern som ringde till upptagningsområdet. Bara Styrsö erbjöd en tid ändå.

* 7 av 29 uppgav att akuttiderna var slut för dagen.

2005

* 7av 40 vårdcentraler i Göteborgsområdet erbjöd en tid samma dag. 16 av vårdcentralerna kunde erbjuda en tid för den som bor i upptagningsområdet.

* 2 vårdcentraler svarade inte trots att det var telefontid, 7 svarade att tiderna var helt slut.

2006

* Enligt Sveriges kommuner och landstings kontroll lever Göteborgs vårdcentraler inte upp till vårdgarantin. Bland annat kontaktades bara 10 000 av 16 000 patienter som ringt den undersökta veckan.

* Bergsjöns vårdcentral besvarade knappt vart femte samtal. Mindre än hälften som ringde till Askim, Hagen och Lärjedalen fick svar.

* Tre av tio som fick en tid i Backa, Styrsö, Svalebo och Angered hade väntat mer än en vecka. Sex av tio i Frölunda hade väntat mer än en vecka.

ANNONS