Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

NMR-marschen: Nu ställs elva motdemonstranter inför rätta

Elva unga män, så kallade motdemonstranter, åtalas idag efter den avbrutna NMR-manifestationen i september. Ingen av dem anses dock ha agerat utifrån nån ideologisk övertygelse.

Drygt sex veckor efter det att Nordiska Motståndsrörelsens marsch mot centrala Göteborg stoppades, är alltså den ena av två åklagarledda förundersökningar klar.

Det handlar om personer i den stora grupp som samlades runt Ica Focus och på Örgrytevägen för att visa sin avsky mot nazisternas närvaro i stan.

Upplopp på bron

- I första hand rör det sig om nio unga män som enligt min uppfattning gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp på bron utanför Liseberg, förklarar kammaråklagare Mats Ihlbom.

Han tillägger:
- Vissa av dem kommer också att ställas inför rätta för bland annat våld mot tjänsteman och brott mot lagen om maskeringsförbud.

I konstellationen finns misstänkta som påstås ha använt någon typ av stenslunga när de attackerat polis.
– Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge. Med stöd av utlåtande från NFC anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, säger Mats Ihlbom i ett pressmeddelande.

Andra avsikter

De unga männens avsikter förefaller ha varit att anfalla och skada de polispatruller som befann sig i området.

– Majoriteten av de här individerna är från Göteborgs förorter. De har, som jag förstått det, dragits till platsen eftersom det skulle kunna bli oroligheter. De tycks ha andra syften än att protestera mot NMR:s närvaro, säger Mats Ihlbom.

Bildmaterialet, som utgör åklagarens starkaste bevisning, indikerar att flera av dem känner eller åtminstone är bekanta med varandra.
De samtalar under utfallen och stenkastningen mot poliserna.

Åtalad nummer 10 och 11 har inte ingått i folksamlingen, utan anklagas för separata sidogärningar.

Enligt Ihlbom har utredarna inte grävt speciellt djupt i de här ungdomarnas eventuella politiska engagemang, men ingenting talar för att de tillhör någon organisation inom den autonoma miljön.

-Nej, vi ser inga sådana kopplingar, betonar åklagaren.

Häktad för flyktfara

En enda yngling har suttit häktad efter händelserna den 30 september. Det är en 17-åring, bosatt på ett hem för ensamkommande i nordost.

- Att just han frihetsberövats beror på flyktfaran. Det är en utländsk medborgare som saknar uppehållstillstånd.

Eftersom det fortfarande råder tvivel om den unge mannens ålder, väljer Mats Ihlbom att åtala honom som vuxen.

Den andra brottsutredningen som riktas mot medlemmar i, och sympatisörer till, Nordiska Motståndsrörelsen pågår.

Alla alltjämt misstänkta

- Alla de 23 som delgetts misstankar i ärendet är alltjämt aktuella. Vi har avslutat en omfattande filmgranskning och förhörsdelen. Det är dags att göra en sammanvägning av alla uppgifter. Jag har ännu inte fattat några beslut i åtalsfrågan, summerar kammaråklagare Ulrika Åberg.

För åklagarmyndigheten har det varit av största intresse att snabbt hinna igenom alla utredningsåtgärder. Detta för att frigöra resurser inför de demonstrationer och kravaller som kan följa i spåren av de närmaste dagarnas EU-toppmöte.

 

Mest läst