Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Nisren: "Jag skulle bli bortgift"

Minst 400 flickor i Göteborgs förorter förväntas vara oskulder när de gifter sig och många riskerar att bli bortgifta av sina föräldrar, visar en ny undersökning. – Det är som att stå framför en armé, säger Nisren som själv fallit offer.

Som GP berättade i går visar en ny studie från föreningen Varken Hora eller Kuvads att hedersförtrycket är utbrett mot många flickor Göteborgs förorter. Men undersökningen visar också att över 70 procent av flickorna har föräldrar som förväntar sig att de ska vara oskulder när de gifter sig. Många svarar också att de inte själva får välja partner, utan att deras föräldrar gör det åt dem. Av samtliga som svarat på undersökningen, svarar hela sju procent att de inte har något att säga till om när det kommer till giftermål.

En som själv fallit offer för tvångsgifte är Nisren, en ung kvinna som egentligen heter något annat. Nisren är ursprungligen från Irak och när GP talar med henne har hon haft några år på sig att bearbeta sitt livs svåraste period.

Läs även: Fejkade mödomshinnor säljs till Sverige

"Det ringde på telefonen"

– Det var precis när jag fyllde 18. Jag vaknade en morgon och skulle till skolan. Det ringde på telefonen och pappa svarade. Det var en god vän till honom i Bagdad. Jag höll på att göra mig klar när jag hörde pappa säga: "Jaja, vi kommer ordna det. Min dotter kommer gå till din son. Han kommer passa henne", säger Nisren.

Nisren berättar att hon först försökte ignorera det hon hört, men att hon senare förstod att hon skulle bli bortgift. När hon försökte protestera fick hon inget gehör.

– Jag tänkte att allt kommer rasa nu. Jag drömde om att bli polis. Och gå på universitetet. Jag mådde jättedåligt och sa gång på gång att jag inte ville. Jag kände ju inte ens mannen. Men ingen i familjen lyssnade. De tyckte att han passade mig och att det var för mitt eget bästa, säger Nisren.

Ville få mannen till Sverige

Hennes pappa tvingade senare med henne till olika myndigheter för att skriva på papper, bland annat på irakiska ambassaden. Som nyanländ och icke-svensktalande visste hon inte hur hon skulle få hjälp. Det var först på Migrationsverket som räddningen kom.
– Vi skulle på en intervju för att min tilltänkte man skulle kunna komma till Sverige från Irak. Jag hade inte sovit på hela natten. Jag hade bara tänkt att detta kan vara min sista räddning, säger Nisren.

På Migrationsverket mötte de en kvinnlig handläggare som anade oråd. Handläggaren krävde att få tala med Nisren i enrum, som till slut fick fram vad som höll på att ske. Handläggaren avslog därefter familjens ansökan, men höll skälen hemliga för Nisrens skull.

Flydde hemifrån

När familjen senare försökte igen, valde Nisren att fly hemifrån. Via socialen fick hon hjälp med ett skyddat boende. Det tog flera år innan hon återtog kontakten med sin familj.

I dag tycker hon att skolor borde bli betydligt bättre på att informera nyanlända flickor om deras rättigheter och hur man söker hjälp. Hon vill också uppmana fler flickor att faktiskt söka hjälp.

– Våga ta första steget. Det är ett jättesvårt steg att gå emot sin familj när ingen lyssnar. Det är som att stå framför en armé – och man är helt ensam. Men det finns jättebra hjälp att få. Framförallt hos socialtjänsten, kvinnojourer och på Migrationsverket, säger Nisren.

Många gifts bort under sommaren

Det är ofta under sommaren som många flickor blir bortgifta. Den feministiska organisationen Terrafem, som är en av flera organisationer som driver skyddade boenden för utsatta kvinnor, drev i somras kampanjen "Sommarbrud mot sin vilja" med syfte att lyfta frågan. Via en telefonjour kunde utsatta kvinnor höra av sig för att få stöd från andra kvinnor. Jouren går att nå året om.

– Sammanlagt fick vi samtal från 22 kvinnor som antingen riskerade eller redan hade gifts bort. Sedan 2007 har vi hjälpt 128 kvinnor som flytt från ett tvångsäktenskap. Ofta så hör många av sig till oss när det redan har skett, säger Bernardita Nunez, verksamhetsledare på Terrafem.

Flicka i Göteborg larmade

Även i Varken Hora eller Kuvads studie från Göteborg var det en flicka som larmade för att hon skulle bli bortgift i kommentarsfältet till enkäten.

– En flicka skrev ett långt brev i enkätens kommentarfält om att hennes föräldrar tänkte gifta bort henne under sommaren. Hon skrev att hon hade larmat skolan men att ingen hade tagit det på allvar. Hon var i så desperat behov av hjälp att hon lämnade sitt namn och nummer i enkäten, som egentligen var anonym, säger Guluzar Tarhan Selvi, tillförordnad projektledare på Varken Hora eller Kuvad.

Mest läst