Nekade bara bröst på badhus

ANNONS
|

Händelsen ägde rum under måndagen på Valhallabadet i Göteborg. Den fjortonåriga flickan skulle simma med sin klass som en del av idrottsundervisningen och valde att skippa bikinins överdel som ett feministiskt ställningstagande.

– Varför måste jag ha topp på mig? Ingen kille har ju det, menar hon.

Fjortonåringen hade precis lämnat omklädningsrummet och var på väg till resten av sin klass när badvakten stannade henne. Hon fick då ett val, ta på dig en överdel eller lämna bassängen.

– Då gick jag därifrån. Jag ska stå upp för det jag tror på, säger hon.

ANNONS

– Så många bara säger att de är feminister, men jag ville visa att jag faktiskt är det. Actions speak louder than words. Om jag ska göra en förändring i samhället kan jag inte bara gå runt och snacka om det.

Valhallabadet hänvisar till sin policy som säger att män ska ha på sig badbyxor och kvinnor baddräkt eller bikini.

– Det är för att alla ska trivas och känna sig trygga, säger Pierre Solberg, verksamhetsledare på Valhallabadet.

Badhuset var med om en liknande situation för ett antal år sedan då en grupp kvinnor badade utan överdel. Personalen fick då klagomål från andra gäster som tyckte att kvinnorna skulle bli tillsagda att klä på sig. Efter det bestämde sig badhuset för att anamma den klädpolicy som fortfarande gäller.

Att en del kvinnor känner sig diskriminerade av policyn har Pierre Solberg förståelse för, men menar att policyn finns för att besökarna vill det.

– Jag ser inga problem med att en del kvinnor vill bada topless, gör det i naturen eller var de vill, men respektera våra regler.

ANNONS

Han säger också att han inte har hört önskemål om att kvinnor ska få bada toppless på flera år.

– Men om våra besökare vill det, så självklart lyssnar vi på dem och ser vad vi kan göra, men just nu är det inte aktuellt, säger han.

Pierre Solberg vill också betona att den fjortonåriga flickan inte förvägrades att bada.

– Hade hon velat hade hon fått låna en överdel av Valhallabadet.

ANNONS