Bild: TT.
Bild: TT.

Nej till tiggeriförbud i Göteborg – förslaget nedröstat

Det blir inget tiggeriförbud i centrala Göteborg. Kommunstyrelsen röstade med bred marginal ned Moderaternas förslag.

ANNONS
|

Vid kongressen för en dryg månad sedan uttalade Moderaternas på riksplanet sig för tiggeriförbud. På det lokala planet har det, som GP tidigare berättat, i ett förslag om att utfärda lokala ordningsföreskrifter om att förbjuda "passiv insamling av pengar" i Nordstan, Centralen och området närmast intill.

Oenig allians

Under onsdagens möte i kommunstyrelsen röstades förslaget ned med bred marginal. Inte ens Moderaternas samarbetspartier i alliansen ställde sig bakom det: KD slog fast att partiet aldrig kommer förbjuda människor från att be om hjälp och Liberalerna motiverade det med att tiggeriet är ett samhällsproblem som behöver motverkas på andra sätt.

Även Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeriet. Partiet hade lagt ett eget förslag som bygger på att man ska kartlägga var tiggeriet förekommer och flytta insatserna dit de bäst behövs.

ANNONS

– Moderaternas förslag är mjäkigt. Om man förbjuder tiggeri på ett visst område kommer tiggarna bara flytta tio meter därifrån. Man måste kunna ompröva, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Men SD valde ändå, som enda parti, att ge M-förslaget sitt stöd.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var nöjd med beslutet och att den praxis som råder sedan tidigare blev tydliggjord.

– Det är tillåtet att be om hjälp om man har det svårt. Det kommer inte att komma något tiggeriförbud i Göteborg, och det känns väldigt bra, säger hon.

Badförbudet utreds

Hon tyckte också att det var positivt att så många av kommunstyrelsens partier var eniga.

– Det var en bred samsyn om det och det känns bra. Utsatta människor måste kunna be om hjälp.

I översynen av ordningsföreskrifterna kom ytterligare ett par aspekter upp. Det handlar om förbudet mot att bada i älven – som kommit till av både miljöskäl och av säkerhetsskäl – samt om fyrverkerier.

Stadsledningskontoret får nu i uppdrag att utreda vad som skulle krävas för att häva badförbudet samt att utreda vad som krävs för att för att införa begränsningar mot användandet av fyrverkerier.

ANNONS