Vi fryser mer i Göteborg än inåt landet.
Vi fryser mer i Göteborg än inåt landet. Bild: Jim Cole

Nej, göteborgare – du är inte inbillningssjuk

Göteborgare fryser värre när temperaturen faller än längre uppåt landet. Vädret känns värre här. Men det har inget med luftfuktighet att göra.

ANNONS
|

På en vecka har temperaturen fallit med över fem grader, och allt fler rotar fram vintermössorna och drar upp kragen när man ger sig ut den den friska höstluften – och huttrar.

Fryser göteborgare mer än andra?

– Det har med vinden att göra. I Göteborg tror jag det blåser mer generellt under vintern, vilket gör att det känns kallare, så det ligger något i det, säger meteorologen Per Holmberg på Foreca.

Det är den så kallade vindens kyleffekt. Låga temperaturer och hög vindhastighet ger större avkylning än vad termometern visar.

Det är plusgrader men känns som minus

Under måndagen har det varit cirka tre grader, och det har blåst fyra till fem meter per sekund, men den upplevda kylan är minus en grad.

ANNONS

Göteborgare är inte inbillningssjuka då?

– Nej det tycker jag nog inte, säger Per Holmberg.

Temperaturen kommer att ligga kvar på samma nivåer resten under veckan från två till fyra grader dagtid. Men temperaturen kan komma att falla under nätterna.

– Det beror på molnigheten. Men blir det klara nätter kan det bli minusgrader i veckan, säger han.

Vad har vi då att vänta oss framöver medan kvicksilvret faller i termometrarna i fråga om vindeffekten?

Jo vid noll grader, och blåst på två meter per sekund motsvarar minus två grader. Vid fem meter per sekund motsvarar det minus fem grader, och vid tio meter per sekund motsvarar det minus sju grader.

Det smarta sättet att hantera det på är att klä sig lager på lager och i varma kläder.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS