Navid Modiri: Vi är alla lata och behöver motiveras

ANNONS
|

På Wikipedia står det att en rasist är en person som delar upp mänskligheten i raser och i vissa fall tycker att vissa raser är bättre än andra. Om du frågar en antropolog, alltså en person som studerar människosläktet och människan som gruppvarelse, skulle den personen säga att rasism inte kan existera eftersom människoarten inte består av raser.

Så hur kommer det sig att det ord som just nu flitigt används i politiska samtal i Sverige och som skrivs i var och varannan artikel i nyhetsmedia och på sociala medier egentligen är påhittat?

Få i Sverige skulle i dag öppet kalla sig själva för rasister. Det finns ett parti som av många anses vara ett rasistiskt parti, men som varken själva eller av de personer som röstade på partiet anses vara rasistiska. Så vad är det då vi egentligen pratar om?

ANNONS

Den första frågan vi behöver ställa oss är varför vi tvunget behöver kalla människor för rasister. Även om en person säger eller gör saker som uppfattas som rasistiska, till exempel att säga negerboll, lägga upp muslimkritiska texter på sin blogg eller i riksdagen säga att alla hemlösa är zigenare, så kvarstår frågan om varför den personen ska kallas för rasist?

Tre snabba tankar:

1. Kommer personen uttrycka färre rasistiska åsikter för att du kallar den rasist?

2. Kommer personen att lyssna på dina tankar och känslor om du kallar denne för rasist?

3. Kommer rasismen i samhället att minska för att du kallar personen för rasist?

Tänk om vi i stället för att kalla en person för rasist kallade denne för lat. Inte för att bara den personen är lat utan för att vi alla är lata. Den mänskliga hjärnan älskar genvägar. Att dela upp människor i stereotyper, att säga att alla med en viss hårfärg beter sig på ett visst sätt eller att alla som tror på en viss gud har vissa egenskaper är lathet.

Kommer då personen att bli mindre lat för att du kallar den lat?

Om du frågar en personlig tränare så kommer den att svara att det sämsta du kan göra för att få en person att kliva upp ur soffan är att använda skam. Det som däremot hjälper är att hitta rätt motivation, ta personen i handen och hjälpa den att träna.

ANNONS

Oavsett om det gäller att komma i form, bli starkare eller öppna sina sinnen för nya människor.

Tummen upp

50/50-pizza. Att man kan få två halvor med två olika pizzatopping.

Tummen ner

Att jag har svårt att hitta en enda pysselbok till min dotter som inte handlar om smink, kläder eller utseende.

Navid Modiri är artist, kommunikatör och samtalsaktivist.

ANNONS