Narkomaner ska få byta sprutor i Göteborg

Den politiska ledningen i Göteborg har tidigare vägrat införa sprututbyte. Nu väntas en lagändring som slopar kommuners möjlighet att lägga in veto mot sprututbyte. Det har fått stadens styrande politiker att göra en helomvändning.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten har tidigare rekommenderat att landets kommuner inför sprututbyten för narkomaner. I Göteborg har råden hittills ljudit för döva öron, men nu väljer kommunstyrelsens ledande partier att anpassa sig.

En av dem som har varit starkast motståndare till sprututbyte är Marina Johansson (S). Hon har dock fortfarande inte ändrat principiell ståndpunkt, utan håller fast vid att det inte finns tillräckligt med forskningsunderlag för att motivera sprututbyte.

– Vi bedömer att det med all sannolikhet kommer en lagförändring och då vill vi inte sitta still i båten, utan börja redan nu att föra en dialog med regionen om det vi tycker är viktigt, säger hon.

ANNONS

Regeringens förslag är att de nya reglerna för sprututbyte träder i kraft i början av 2017. Enligt Marina Johansson blir möjligheterna bättre att påverka hur verksamheten utformas i fall kommunen engagerar sig redan nu.

De rödgröna i Göteborg kommer visserligen att stödja regeringens remiss när kommunstyrelsen träffas på onsdag, men med flera förbehåll. Bland annat ratas förslaget om att sänka åldersgränsen för sprututbyte från 20 till 18 år.

Är det inte extra motiverat att just unga narkomaner som kan ha långa liv framför sig använder rena sprutor?

– Nej, för det är inte klarlagt att man blir mindre benägen att dela på sprutor bara för att man går på sprututbyte.

Då faller en stor del av resonemanget för att ha ett sprututbytesprogram.

– Ja, men nu regeringen väldigt tydlig med att man vill genomföra detta.

Bland Moderaterna i Göteborg råder dock irritation över Socialdemokraternas vändning.

– Att säga ja till det här är populistiskt. Det finns inte ens på världskartan för vår del, säger moderaternas oppositionsråd Maria Rydén (M).

ANNONS

Liberalen Helene Odenjung tillhör den minoritet som tidigare efterlyst sprututbytesprogram i Göteborg. Hon är nöjd med regeringens förslag, men kallar det "sorgligt" att ett sprututbytesprogram kommer till stånd först när Göteborg tvingas till det.

– Vi blir dessutom enda parti som ens står fast vid utredningens förslag om sänkt åldersgräns från 20 till 18 år. Trots att det är angeläget eftersom medianåldern för injektionsdebut är 18-19 år, säger hon.

ANNONS