Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Sveriges statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Sveriges statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nöjd Stefan Löfven efter toppmötet i Göteborg

Det var en nöjd Stefan Löfven som, flankerad av EU-topparna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk, avslutade fredagens toppmöte. – Det finns ett starkt engagemang för att skapa ett socialt inkluderande Europa, sa han.

ANNONS
|

EU-toppmötet i Göteborg har mött hård kritik, främst på två fronter. Det ena är den påverkan som toppmötet fått på Göteborg där trafik stått stilla, företag fått hålla stängt och anställda arbeta hemifrån.

Den andra delen av kritiken handlar om politik och har främst kommit från borgerligt håll. Flera moderater menar att toppmötet är ett sätt för EU att börja nästla sig in i frågor som unionen traditionellt sett inte har sysslat med. Rädslan är att den sociala pelaren i förlängningen kan leda till att EU kan börja bestämma över medlemmarna när det gäller sociala frågor och arbetsmarknad. Stefan Löfven gav inte mycket för den kritiken.

ANNONS

– Debatten om att makt kommer överföras till EU och Bryssel är en dimridå. De som hävdar detta gör det för att de inte vill ha schyssta villkor och social trygghet. En felaktig uppgift blir inte mer sann bara för att den upprepas hur många gånger som helst, sa han.

Löfven tog över

Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var tanken om ett socialt toppmöte först tänkt för länderna inom euro-zonen. Men när Stefan Löfven blev inbjuden till samtalet så tog han över.

– Vi bjöd in den svenska statsministern för att visa att det här är en fråga som även länder utanför euro-samarbetet kan driva. Sedan tog Stefan över och jag är tacksam för att han arrangerat det här mötet, sa Jean-Claude Juncker.

Brexit mest akut

Frågan om britternas utträde ur unionen är kanske den som är mest akut att lösa, både för EU och för Storbritannien. Stefan Löfven hade ett möte med Theresa May under torsdagen i frågan. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lät inte särskilt hoppfull under presskonferensen. I december är tanken att förhandlingarna ska kunna gå in i nästa fas. Donald Tusk diskuterade frågan med Theresa May under fredagens toppmöte.

– För att vi ska kunna gå vidare måste vi se fler framsteg från den brittiska sidan. Det går framåt när det gäller det civilrättsliga men vi måste se många fler framsteg när det gäller Irland och när det gäller den finansiella uppgörelsen. Jag var väldigt tydlig med Theresa May att det här måste vara på plats i början av december som senast.

ANNONS

Den brittiska minister som har ansvar för brexit är David Davis. Han har tidigare sagt att Storbritannien hittills stått för all kompromissvilja i förhandlingarna. När en engelsk journalist frågade Donald Tusk om det så blev svaret syrligt.

– Det enda jag kan säga att jag uppskattar Mr. Davis engelska sinne för humor.

Fakta: EU:s sociala pelare

Den sociala pelaren är en samling rättigheter och principer som signerades under fredagen:

Lika möjligheter tillgång till arbetsmarknaden

Alla har rätt till en god utbildning och ett livslångt lärande som gör att man kan delta i samhället och klara omställningar i arbetslivet. Arbetsmarknaderna inom EU ska vara jämställd och alla ska ha rätt till samma behandling och möjligheter till anställning, oberoende av till exempel kön, ursprung, sexuell läggning eller religion. Dessutom ska alla ha rätt till åtgärder vid arbetslöshet som kan öka möjligheterna att få jobb.

Rättvisa arbetsvillkor

Arbetstagare ska få en rättvis behandling när det gäller arbetsvillkor. Goda arbetsvillkor och övergångar till tillsvidareanställningar ska främjas. Arbetstagare ska ha en lön som går att leva på. Det handlar också om anställningsvillkor och dialogen mellan arbetsmarknadens parter. Föräldrar och personer med omsorgsansvar har rätt till flexibla arbetsformer och tillgång till omsorg. Arbetstagare har rätt till en god arbetsmiljö.

Social trygghet och social integration

Hälften av de 20 principerna rör social trygghet och integration. Det handlar bland annat om barns rätt till förskola och att barn från "mindre gynnade förhållanden" har rätt till åtgärder som ger dem lika möjligheter. Arbetslösa ska ha rätt till lämpligt stöd, hemlösa ska få stöd för boende, alla har rätt till att få en god sjukvård och pensionärer har rätt till en pension som "motsvarar deras avgiftsinbetalningar".

ANNONS