Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nålar hjälper mot svår stress

  Akupunktur ihop med terapeutiska samtal kan hjälpa personer som lider av stressrelaterad psykisk ohälsa. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

  Doktoranden och sjuksköterskan Tina Arvidsdotter har i sin avhandling vid Sahlgrenska akademin studerat 120 patienter i åldrarna 22 till 55 år som sökt vård på fyra olika vårdcentraler I Västra Götalands län. Gemensamt för patienterna var att de alla led av stressrelaterade hälsobesvär. 80 av patienterna erbjöds i studien att testa en behandling utförd av en sjuksköterska där akupunktur integrerades med terapeutiska samtal i en och samma behandling.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Patienterna delades in i tre grupper med 40 personer i varje. En grupp fick sedvanlig behandling på vårdcentral medan de två andra grupperna behandlades med akupunktur i kombination med antingen strukturerade samtal med fokus på bland annat relationer, kost, motion och sömn eller med mer spontana samtal, säger Tina Arvidsdotter.

  I två av grupperna behandlades ungefär en tredjedel av patienterna samtidigt med antidepressiva medel. I den tredje gruppen, där patienterna fick akupunktur och spontana samtal, var det en knapp fjärdedel som medicinerade mot sina besvär.

  Efter åtta veckor fick varje patient svara på en enkät och berätta om hur de mådde. Resultaten visade att runt femtio procent av patienterna i de två grupper som genomgått behandlingen med akupunktur och olika typer av terapeutiska samtal rapporterade mindre ångest och depression. Bland de patienter som erbjöds ordinarie behandling var motsvarande siffra tio procent.

  De patienter som fått samtal och akupunktur upplevde också ett större mentalt välbefinnande och en bättre hantering av stress jämfört med patienter som erbjöds sedvanlig behandling. De förbättringar som patienterna upplevde efter åtta veckor kvarstod när de tillfrågades på nytt efter sex månader.

  - Jag blev förvånad över att det var så stor skillnad mellan grupperna. De som fått akupunktur i kombination med olika typer av samtal upplevde i högre grad en betydligt bättre livskvalitet än de som genomgått vårdcentralens sedvanliga behandling, alltså utan akupunktur i kombination med samtal, säger Tina Arvidsdotter.

  Hon konstaterar att resultaten visar att det finns ett stort behov av att utveckla vården inom området.

  - Som det är i dag används akupunktur vid behandling av smärta. Men det behövs mer forskning kring hur det kan hjälpa patienter med psykisk ohälsa, säger hon.

  Hon planerar nu att själv gå vidare med fler studier där hon ska undersöka behandlingen i större skala.

  - Jag är själv utbildad i kinesisk medicinsk akupunktur och läste parallellt till sjuksköterska. Det hade varit spännande att få utbilda legitimerad personal som är intresserade i hur man kan arbeta med terapeutiska samtal ihop med akupunktur. Det är så viktigt att se helheten, för det är ingen idé att tro att det bara är att sätta en nål så blir det bra, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.