”Nästan alla kan göra ett litet stordåd”

Varje fredag träffar Ann-Sofie Hermansson (S) göteborgare för att höra vad de tycker om staden och hur de vill förbättra den.

ANNONS
|

Sedan Ann-Sofie Hermansson valdes till Socialdemokraternas nya gruppledare har hon hunnit med ett hundratal möten och många studiebesök. Sedan ett par veckor sitter hon på Göteborgs tyngsta politiska uppdrag, som kommunstyrelsens ordförande. Men fredagarna är fortsatt vikta för möten med medborgarna.

–Vi vill markera skiftet och huvuduppgiften under mina första hundra dagar är att vara ute så mycket som möjligt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon ser ett stort engagemang för staden och tror att civilsamhället är en vital pusselbit.

–Nästan alla kan göra ett litet stordåd.

I går var hon på stadsbiblioteket och mötte ett 20-tal personer. Beatrice Karlsson från Rannebergen och Marie Rothlin från centrala Göteborg är två av dem.

ANNONS

–Det är jättebra att hon är ute så här och inte bara sitter med tjänstemän och andra politiker, tycker Marie Rothlin.

Beatrice Karlsson tycker att fler politiker borde göra så.

–Det är jätteviktigt med mänskliga kontakter.

Frågorna hettar till när de kommer in på Västlänken. Marie Rothlin är en av dem som inte vill ha en tågtunnel under staden. Ann-Sofie Hermansson lyssnar och säger att hon inte är någon expert på tågtunnlar, men att hon står bakom Västsvenska paketet, inklusive Västlänken.

Ser du en risk att du väcker falska förhoppningar om att du ska ändra beslutet?

–Jag vill inte inge några sådana förhoppningar. Vi står fast vid de fattade besluten. När det gäller de här långsiktiga frågorna gäller det att vara ståndaktig och fortsätta att driva dem.

Du säger att du inte är expert på Västlänken. Behöver du lära dig mer?

–Jag måste sätta mig in i en massa frågor, inte minst i Västsvenska paketet. Men som förtroendevald måste man också kunna lita på tjänstemän och expertis som bereder förslagen åt oss. Västlänken och paketet dök inte upp för ett halvår sedan. Det är utrett på längden och tvären under 20-25 års tid. Till slut måste man sätta ner foten och säga att nu göra vi det här.

ANNONS

Ann-Sofie Hermansson säger att det börjar bli svårare att hålla fredagarna fredade.

–Det är lättare sagt än gjort. Men om vi ska ha siktet inställt på valet 2018 är det tveksamt om vi vinner mer på att sitta på interna mötena än att göra den här grejen.

Under träffen på stadsbiblioteket vill någon prata om skolan, en annan om de stora skillnaderna i hälsa mellan stadsdelarna. Ett mera jämlikt Göteborg är en fråga Ann-Sofie Hermansson brinner för. Hon berättar om insikterna hon fått genom att sitta i styrelsen för Angereds närsjukhus.

–Det finns så många med oupptäckt kol och cancer för att människor inte förstått hur vården fungerar eller har kunnat läsa kallelser.

Hon tror att en del av svaren finns ute i verksamheterna. Där är hon pragmatisk.

–Man måste vara trogen målen och otrogen medlen när man tittar på organisation.

Vad det innebär när det gäller att lyfta ansvaret för skolan från stadsdelarna till en central skolnämnd vill hon inte gå in på ännu. Det finns en majoritet i fullmäktige för en sådan reform, som de rödgrönrosa motsätter sig. Just nu arbetar en utredning med frågan.

ANNONS

–Jag har alltid vurmat för stadsdelsnämnderna, men vi ska inte vara sentimentala när det gäller organisation. Men jag är inte där ännu.

Fakta: S i Göteborg

Göteborgs stad styrs i dag av en rödgrönrosa minoritet som har 40 mandat av fullmäktiges 81 platser.

S har 20 mandat i fullmäktige. 2006 fick partiet 31 platser och 36 procent av de kommunala rösterna. I senaste valet var S-siffran 22,3, jämnstor med Moderaterna.

I några frågor har oppositionen flyttat fram sina positioner. Det gäller bland annat beslutet om en central skolnämnd och om att öppna hemtjänsten för andra utförare än kommunen.

Ann-Sofie Hermansson tog över som gruppledare efter Anneli Hulthén i januari i år. Sedan två veckor är hon ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONS