Vi tycker oss ha sett att man blivit mindre noga när det gäller morfinpreparaten och tar lättare på allvarlighetsgraden i det, säger Karin Rignér, samordnande chefsläkare på Närhälsan.
Vi tycker oss ha sett att man blivit mindre noga när det gäller morfinpreparaten och tar lättare på allvarlighetsgraden i det, säger Karin Rignér, samordnande chefsläkare på Närhälsan.

Närhälsan varnar: Nya regler gör läkare slarvigare

Sedan 2013 erbjuder Västra Götalandsregionen i första hand starka opioider till patienter som behöver smärtstillande. Nu varnar Närhälsan för att regeländringen gjort att läkare blivit slarviga.

ANNONS
|

Efter GP och SVT Västs granskning av fallet Jesper, där 21-årige Jesper Östling dog efter att ha fått stora mängder oxikodontabletter utskrivna, varnar nu Närhälsan för att fler än Jesper kan vara drabbade av läkare som skriver ut för mycket beroendeframkallande läkemedel.

Enligt Karin Rignér, samordnande chefsläkare på Närhälsan, har man sett en trend där läkare inom hela regionen blivit slarvigare sen 2013 då Västra Götalandsregionen ändrade rekommendationerna som ska gälla vid förskrivning av opioider.

- Vi tycker oss ha sett som en följd av det att man har blivit mindre noga när det gäller morfinpreparaten och tar lättare på allvarlighetsgraden i det. Och då pratar jag inte om bara min egen organisation. Det är inte alltid det finns en bra behandlingsplan för hur man ska förhålla sig efter en operation eller benbrott till exempel, säger Karin Rignér.

ANNONS

Det är den så kallade REK-listan som Rignér hänvisar till. Listan uppdateras årligen av VG-regionens läkemedelskommitté och fungerar som rekommendationer för läkare. Tidigare uppmanades läkare att i första hand skriva ut svaga smärtstillande preparat som tramadol och kodein till patienter med akut smärta där vanliga receptfria läkemedel inte gav tillräcklig effekt.

Men 2013 ändrades riktlinjerna. Nu uppmanas istället läkarna att i första hand skriva ut starka opioider i låg dos. Det handlar då om oxikodon och morfin.

- Det gjordes i all välvilja eftersom det har funnits en stor problematik där många blivit beroende av till exempel tramadol. Men steget mellan de receptfria läkemedlen och morfin är tomt nu kan man säga, säger Karin Rignér.

Anders Mellén är överläkare och klinisk farmakolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han sitter även med i den grupp som tar fram förslag om ändringar i REK-listan. Han instämmer delvis i Karin Rignérs bild.

- Vi ser en ökning av opioider – i Västra Götalandsregionen handlar det främst om oxikodon. Varför just oxikodon ökar kan jag inte svara på, men en förklaring kan vara att man sätter in det på sjukhusen och att det sen fortsätter när patienterna går ut i primärvården, säger Anders Mellén.

ANNONS

- Det är klart att det är ett problem. Men hur man ska komma åt det är lite oklart. Vi är redan väldigt tydliga i vår REK-lista. Följer läkare den så borde det inte vara några problem. Men jag har en känsla av att det inte alltid följs, tillägger Anders Mellén.

Enligt Anders Mellén ska man under våren ta fram ytterligare riktlinjer som gäller behandling av långvarig smärta med opioider.

- Det kommer bli som ett komplement till REK-listan. Det kommer handla om att det alltid ska finnas en behandlingsplan efter en operation där patienter får opioider till exempel. Det handlar om att förebygga beroenden och andra komplikationer, säger Anders Mellén.

VET DU MER?

Vet du som läsare mer om starka mediciner? Har du erfarenheter av läkemedelsmissbruk?

Hör av dig till GP:s grävreporter Michael Verdicchio på telefon 031-62 41 94 eller e-post michael.verdicchio@gp.se

ANNONS