När spriten går in kan vettet stanna kvar

ANNONS
|

Alkoholpåverkade vittnen brukar sällan ses som tillförlitliga av polis, åklagare och domstolar. Men en ny avhandling från Göteborgs universitet visar att iakttagare med en relativt låg grad av alkohol i blodet minns ungefär lika bra som nyktra.

Dessa vittnen kan därmed bidra med viktig information i brottsutredningar.

- Avhandlingen visar att lägre promillehalter inte tycks ha stora negativa effekter på just vittnens minne av brott. Rekommendationen från studien är därför att polisen och andra representanter för rättsväsendet kan se vittnesmål från personer med en promillehalt under 1.0 i blodet som relativt tillförlitliga, säger avhandlingsförfattaren Angelica Hagsand, verksam vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Hennes undersökning bygger på experimentella studier där sammanlagt 200 vuxna försöksdeltagare fick konsumera en alkoholhaltig dryck eller juice och därefter bevittna en film där en kvinna kidnappades av två män.

En vecka senare fick vittnena i uppgift att dels identifiera gärningsmannen vid en vittneskonfrontation och dels berätta vad de mindes av själva händelsen. Några av vittnena blev även intervjuade direkt efter brottet.

Förmågan att känna igen ansikten vid vittneskonfrontationen påverkades inte av alkoholen.

- Men det bör tilläggas att alla vittnen var dåliga på att identifiera gärningsmannen. Det visar vilken svår uppgift det kan vara att känna igen ett okänt ansikte efter en vecka, säger Angelica Hagsand.

Alkoholpåverkade och nyktra vittnen kunde också ge ungefär samma mängd information om själva brottet. En av delstudierna visade dock att de påverkades vittnesmål var något mindre tillförlitliga än de nyktras.

- Vittnen med en låg grad av påverkan kan bidra med viktig information i utredningar och bör inte nödvändigtvis misstros mot bakgrund av att de har konsumerat en mindre mängd alkohol, säger Angelica Hagsand.

Hagsand presenterar sin avhandling (Alcohol-intoxicated eyewitnesses’ memory) vid en disputation på torsdagen.

ANNONS