Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Henrik Björnsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nämnden för Intraservice beviljas inte ansvarsfrihet

På onsdag kommer stadsrevisionens rapport kring Göteborgs förvaltningsnämnder. Men redan nu kommer information om att man kommer att föreslå att nämnden för Intraservice inte ska ges ansvarsfrihet efter skandalerna kring nämndens resor.

Stadsrevisionens rapport offentliggörs först i morgon, men revisorerna har träffat politiker som fått förhandsinformation om vad rapporten innehåller, något som GT var först med att rapportera om. Enligt Monika Beiring (M), andre vice ordförande i nämnden, är det tuff kritik som väntar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Kritiken är tuff, den är hård och den är sann, säger hon till GP. Det största är att revisorerna avstyrker fullmäktige från att bevilja nämnden ansvarsfrihet. Det är väldigt, väldigt ovanligt.

LÄS MER: Revisorerna: USA-resorna kan vara muta

Enligt Monika Beiring kommer revisorerna avstyrka ansvarsfrihet även för de ledamöter som har avsagt sig sina platser. Däremot ska de ledamöter som tillkommit sedan 2017 beviljas ansvarsfrihet.

LÄS MER: Tjänstemän lät sig bjudas på mat och alkohol

Skandalerna har duggat tätt kring Intraservice. Förvaltningen har bland annat fått kritik för sin hantering av resor, och det finns misstankar om mutor då tjänstemän låtit sig bjudas på mat och dryck. Efter att stadsrevisionen inledde en granskning av Intraservice har förvaltningschefen Nisse Waldefeldt fått sparken och ordföranden Tord Karlsson (S) avgått.

När GP når Stadsrevisionens vice ordförande Hans Aronsson (S) vill han inte lämna någon kommentar.

– Jag har inga kommentarer till det i kväll. Vi skickar ett pressmeddelande i morgon, du får läsa mer då, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.