Mysjul för alla på Vännplatsen

ANNONS
|

Ute är det grått och ruggigt, men i den stora secondhand-butiken Vännplatsen i Amhult i Torslanda ångar varmt från den alkoholfria glöggen, som är det första besökarna bjuds på när man stiger in i lokalen.

Alla spanar ut genom fönstren för att få en skymt av jultomten på segway som svischat förbi flera gånger under förmiddagen.

- Tomten har inga renar längre, säger Bente Såstad och skrattar.

Det glittrar och är julpyntat till tusen, och i högtalarna strömmar Last Christmas.

Besökare mumsar på pepparkakor i sofforna eller tar för sig av julbordet.

ANNONS

- Det är allra första gången vi arrangerar detta och jag är jätteglad över att det kommit så många redan före klockan tolv, säger Bente Såstad.

Till vardags arbetar hon i butiken men kände att hon ville göra något extra för Kamratföreningen i Göteborg och att barnen skulle få en vit jul. Det vill säga en jul där mamma och pappa är nyktra. Men även ett julfirande som skulle vara öppet för ensamstående mammor och andra som känner att de inte har en självklar plats vid Göteborgs alla dukade julborden.

- Viktigast av allt är att det ska vara en mysig jul. För alla. Och alla ska känna sig välkomna hit, små familjer där man inte kanske gör stora julbord, och barnen som får paket. Man är även välkommen om man kanske tagit en öl, men inte om man stör de andra julfirarna, säger Bente Såstad.

En rad lokala Torslandasponsorer tyckte att det var en bra idé och hakade på för att hjälpa till med det alternativa julfirandet, och Ungdomens Nykterhetsförbund står för paketen.

Och det är stor fokus på att just barnen ska ha det bra på julen.

ANNONS

- Det finns över 385000 barn i Sverige som lever i familjer med missbruk i olika former. Och vi har ett papper där föräldrarna får skriva på att de lovar att vara nyktra under julen. Om de är det sedan eller inte, kan vi ju naturligtvis inte kontrollera. Men det är en vilja att visa att man vill, säger Stefan Ström som är chef för Vännplatsen.

Över sex extra volontärer har kommit in för att hjälpa till med julfirandet som pågår till klockan 14.00 på julafton. En av dem Anastazia von Otter, som hanterar glöggstationen.

- I år kan jag av olika anledningar inte fira jul med min familj och jag känner inte så många andra här i Göteborg, så jag gick in och sökte volontäruppdrag på julen för att ändå få lite julkänsla och gemenskap. Och jag fastnade direkt för Vännplatsen för där satte man fokus på att det skulle vara mysigt, säger hon.

- Nu får du gå iväg till Ica Maxi och be tiggarna att komma hit så att de också får lite mat, säger Bente Såstad, och skickar iväg sonen Ceywan, 12 år.

Han drar luvan över öronen och springer.

ANNONS
ANNONS